Inauguracijai rengiamasi dislokuoti apie 15 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių. 6,2 tūkst. jų jau atsiųsti į Vašingtoną po minios smurto JAV Kapitolijuje praėjusią savaitę, sakė Nacionalinės gvardijos biuro vadovas generolas Danielis Hokansonas.

Inauguracijos dieną J. Bidenas stebint trims buvusiems JAV prezidentams padės vainiką Arlingtono nacionalinėse kapinėse. Prieš tai jis bus prisaikdintas Kapitolijuje priešais Nacionalinę alėją, kurioje šį kartą bus pilna vėliavų, o ne žiūrovų, kurių paprastai susirinkdavo šimtai tūkstančių.

Organizatoriai inauguracijos temą „Suvienyta Amerika“ paskelbė mažiau nei savaitė po to, kai kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo šalininkai siautėjo Kapitolijaus pastate, įskaitant vietą, kur turi būti prisaikdintas J. Bidenas.

Iškilmes jau ir taip riboja koronaviruso pandemija, kuri Jungtinėse Valstijose nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių. Tai didžiausias COVID-19 aukų skaičius pasaulyje.

Buvę prezidentai Barackas Obama, George'as W. Bushas ir Billas Clintonas prisidės prie J. Bideno ir išrinktosios viceprezidentės Kamalos Harris jiems dedant vainiką prie Nežinomo kareivio kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse.

Didžiulėje nuo Kapitolijaus besidriekiančioje pievoje šįkart matysis ne žmonių minios, o 191 500 įvairių dydžių vėliavų, nurodė J. Bideno inauguracijos komitetas.

„Dalyvauti virtualiai“

Kolumbijos apygardos merė Muriel Bowser pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad Vašingtono „tikslas šiuo metu yra skatinti amerikiečius dalyvauti virtualiai“.

Pasak merės, ji paprašė D. Trumpo paskelbti nepaprastąją padėtį, kad būtų galima naudoti papildomą finansavimą saugumui. Krašto saugumo departamento M. Bowser paprašė pratęsti specialų, su inauguracija susijusį saugumo periodą.

Merė taip pat paragino atšaukti leidimus susibūrimams tuo periodu.

D. Trumpas šalies sostinėje paskelbė nepaprastąją padėtį, kuri galios iki sausio 24-osios.

Pastarosiomis dienomis socialinėje žiniasklaidoje ir kitur atsirasdavo vis daugiau ginkluotų protestų planų ir pareigūnai siekia užkirsti kelią bet kokiam trečiadienio smurto pasikartojimui.

Nacionalinė gvardija bus apsirūpinusi riaušių malšinimo priemonėmis ir ginklais, bet kol kas jos nariams neduotas leidimas būti ginkluotiems sostinės gatvėse, sakė D. Hokansonas.

Pentagonas ir Nacionalinė gvardija buvo kritikuojami dėl lėto atsako per Kapitolijaus užpuolimą, bet Pentagono pareigūnai sako, kad buvo vėlai iškviesti ir iš pradžių neturėjo priemonių riaušėms slopinti.

Vašingtono policijos viršininko pareigas einantis Robertas Contee (Robertas Kontis) per merės spaudos konferenciją sakė, jog kalbėjosi „su pareigūnais, dvi pamainas tarnavusiais Irake ir sakiusiais, kad tai jiems buvo baisiau už jų kovinę tarnybą“.

J. Bideno po inauguracijos iškart lauks ekonominę ir sveikatos krizes išgyvenančios šalies, kur tvyro rasinė įtampa, o rinkėjai yra itin susiskaldę, žaizdų gydymo darbas.

D. Trumpas paskelbė, kad inauguracijoje nedalyvaus, o J. Bidenas sakė, kad „tai gerai“. Pranešama, kad viceprezidentas Mike'as Pence'as dalyvaus.

Vienintelis kitas tebegyvenantis JAV lyderis, nedalyvausiantis naujojo prezidento prisaikdinimo ceremonijoje, yra buvęs demokratų prezidentas Jimmy Carteris, kuriam dabar – 96 metai.