Anot portalo, įtarimų sukėlė verslo ir prekybos centro „Porto Franco“ išduota paskola. Antradienį paaiškėjo, kad dėl to buvo pradėta baudžiamoji byla - saugumo policija (KAPO) atliko kratą „KredEx“ patalpose.

Valstybės advokatas Taavi Pernas teigė, kad įtarimai pareikšti Centro partijai, taip pat penkiems byloje dalyvaujantiems asmenims. Tarp jų yra Michailas Korbas (centristų generalinis sekretorius), Hillaras Tederis (verslininkas, Porto Franco akcininkas), Kersti Kracht (finansų ministro patarėja, EKRE narė). Dar dviejų įtariamųjų vardai nėra skelbiami. T. Pernas teigė, kad vienas iš jų padėjo pervesti kyšius, kitas turėjo įtakos prekybai.

Prokuroras pridūrė, kad įtariamųjų ratas gali išsiplėsti. Tyrimas prasidėjo praėjusių metų pradžioje.

Įtariama, kad H. Tederis ir M. Korbas prieš vietos savivaldos rinkimus, kurie vyks 2021 m. spalio 17 d., sutiko paaukoti Centro partijai iki milijono eurų. Taip pat K. Kracht ir H. Tederis įtariami pinigų plovimu. K. Kracht taip pat įtariama prekyba poveikiu.

Pasak valstybės prokuroro, M. Korbas dabar yra sulaikytas, jis laikomas įtariamuoju. Oficialūs kaltinimai nebuvo pateikti. Iš viso buvo sulaikyti 4 žmonės.

Kontekstas

Praėjusiais metais vyriausybė patvirtino 39,3 mln. eurų paskolą stambaus Porto Franco projekto statybai. Paskola privačiai bendrovei buvo išduodama šešeriems metams per „KredEx“ fondą - 2% per metus plius 12 mėnesių „Euribor“ palūkanų norma. Kaip pažymėjo ekspertai, tai yra pernelyg palankios sąlygos tokiam sandoriui. Konkurentai kaip normą vadino 10% metinę paskolą.

Savo ruožtu H. Tederis praėjusiais metais Centro partijai paaukojo apie 60 000 eurų. Įdomu tai, kad pusę aukų jis padarė patvirtinęs paskolą savo sūnaus firmai. Generalinis sekretorius M. Korbas yra atsakingas už aukas Centro partijai.

Kersti Kracht yra Martin Helme patarėja Finansų ministerijoje. Ji yra EKRE narė. „KredEx“ yra fondas, kurį 2001 m. Įsteigė Ekonomikos reikalų ir ryšių ministerija. Dabar „KredEx“ veikia Užsienio ekonomikos ir informacinių technologijų ministerija. Ministras - Raoul Siem, EKRE narys.