Prie Baltųjų rūmų lipdamas į prezidentinį sraigtasparnį „Marine One“ prieš kelionę į Teksasą D. Trumpas trečiadienį jam gresiančią apkaltą Atstovų Rūmuose pavadino „didžiausios raganų medžioklės politikos istorijoje tęsiniu“.

Likus vos aštuonioms dienoms iki kadencijos pabaigos D. Trumpas yra paliktas daugybės buvusių savo bendražygių, užblokuotas socialinių tinklų ir laukiantis jam gresiančios antros apkaltos už riaušių prieš JAV Kongresą kurstymą sausio 6 dieną.

D. Trumpo kelionė į Alamą, kur jis turėtų girtis sėkme įgyvendinant savo pažadą pastatyti sieną JAV ir Meksikos pasienyje, yra pirmas viešas prezidento pasirodymas po to, kai tūkstančiai jo pakurstytų šalininkų šturmavo Kongresą.

Nors Alamas – tai ne ta garsioji tvirtovė, esanti kitoje Teksaso valstijos dalyje, respublikonui tai bus viena paskutinių prezidentinių kelionių.

Nuo lapkričio 3 dienos rinkimų nekilnojamojo turto magnatas atkakliai nepagrįstai kartojo, kad tikrasis rinkimų nugalėtojas yra jis, o ne demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas). Praėjusį antradienį savo kalboje, kurią laiko „visiškai derama“, jis paragino savo šalininkų minią „pademonstruoti jėgą“.

D. Trumpo retorikos pakurstyta minia įsivežė į Kongresą, susirėmė su policija, niokojo įstatymų leidėjų kabinetus ir privertė išsigandusius Kongreso narius laikinai nutraukti J. Bideno pergalės patvirtinimo procedūrą.

Ši krizė paskatino daugelį buvusių D. Trumpo šalininkų verslo ir sporto pasaulyje nuo jo nusigręžti.

Kongrese, kur Respublikonų partija keturis metus buvo tapusi šio populistinio lyderio įkaite, prezidento nepalaikė net tokie jam atsidavę politikai kaip įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, paraginęs D. Trumpą pripažinti pralaimėjimą rinkimuose.

Tačiau D. Trumpas iki šiol nenusileidžia.

Jis iki šiol nepasveikino J. Bideno su pergale ir neparagino savo šalininkų palaikyti išrinktąjį prezidentą po jo inauguracijos sausio 20 dieną. Toks politinės vienybės gestas yra laikomas visiškai įprastu po rinkimų Jungtinėse Valstijose.

Kaip pranešė portalas „Axios“, D. Trumpas ir Atstovų Rūmų mažumos lyderis respublikonas Kevinas McCarthy antradienį turėjo audringą pokalbį telefonu, per kurį D. Trumpas tikino, kad Kongresą šturmavo grupės „Antifa“ aktyvistai, o ne jo rėmėjai.

„Tai ne „Antifa“, – atsakė K. McCarthy. – Aš tai žinau, aš ten buvau.“

Pranešama, kad D. Trumpui toliau stumiant savo sąmokslo teoriją, kad jis yra tikrasis rinkimų nugalėtojas, K. McCarthy jį esą pertraukė pareiškęs: „Liaukitės. Viskas baigta. Rinkimai baigėsi.“

Trumpas savo kalbą prieš Kapitolijaus šturmą praėjusią savaitę vadina „visiškai derama“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį neigė, kad jo praeitą savaitę pasakyta kalba tūkstančiams šalininkų, raginanti žygiuoti į Kongresą, buvo kaip nors susijusi su netrukus po jos kilusiu smurtu.

„Išanalizavę mano pasakytą kalbą... ir paskutinę pastraipą, paskutinį sakinį, absoliučiai visi manė, kad ji buvo visiškai derama“, – prieš išskrisdamas į Teksasą žurnalistams sakė D. Trumpas.

Socialinių tinklų paskyrų blokavimas yra „katastrofiška klaida“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį teigė, kad tokios milžinės kaip „Twitter“ ir „Facebook“ padarė „katastrofišką klaidą“, užblokuodamos jį po rėmėjų išpuolio Kongrese.

„Jie padarė katastrofišką klaidą. Jie skirsto į grupes ir skaldo, jie parodė tai, ką įvyksiant pranašavau jau ilgą laiką“, – prieš išvyką į Teksasą žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Jie išanalizavo mano kalbą po žodelį, taip pat paskutinę pastraipą, paskutinį sakinį, visi iki vieno manė, kad viskas buvo tinkama“, – teigė D. Trumpas.

Sausio 6-ąją, praėjus kelioms valandoms po neįprasto mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kalbą ir kartojo savo nepagrįstus argumentus, kad lapkritį vykę rinkimai buvo suklastoti, vėliavomis mojuojantys jo šalininkai prasiveržė pro metalines užtvaras, juosiančias Kapitolijų, ir plūstelėjo į kompleksą, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą.

Tiek demokratų, tiek respublikonų įstatymų leidėjai penkių žmonių gyvybių pareikalavusį chaosą vadino maištu, o kritikai kaltino D. Trumpą savo kalbomis pakursčius smurtinius neramumus.