Reportaže matyti, kaip pareigūnai aiškina importo taisykles, įsigaliojusias po to, kai Jungtinė Karalystė įformino savo atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos.

Remiantis ES taisyklėmis, atvykstantiems iš blokui nepriklausančių šalių draudžiama įsivežti mėsos ir pieno produktų.

Panašu, kad vienas vairuotojas susipainiojo naujosiose taisyklėse.

„Įvykus „Brexit“, į Europos Sąjungą nebegalima įvežti tam tikrų maisto produktų – mėsos, žuvies produktų, vaisių, daržovių ir panašiai“, – televizijos kanalo NPO 1 reportaže matyti, kaip vairuotojui aiškina Nyderlandų pasienio pareigūnas.

Kaip rašo bbc.com, viename epizode užfiksuota, kaip pasienio punkto darbuotojas teiraujasi vairuotojo, ar jo į foliją suvynioti sumuštiniai yra su mėsos produktais.

Kai vairuotojas atsakė teigiamai, pareigūnas tarė: „Aišku, vadinasi, mes juos pasiimame“.

Tada nustebęs vairuotojas paklausė pareigūnų, ar galėtų pasilikti sumuštinių duoną, tačiau sulaukė štai tokio atsakymo: „Ne, viską konfiskuojame. Sveiki atvykę į „Brexit“, sere. Apgailestauju“.

Jungtinė Karalystė savo atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos oficialiai užbaigė 2020-ųjų gruodžio 31 d.

Nuo tos dienos 23 val. Grinvičo laiku Jungtinė Karalystės liovėsi laikytis ES taisyklių. Įsigaliojo nauji kelionių, prekybos, imigracijos, ir bendradarbiavimo saugumo srityje susitarimai.

Prekybos susitarimas su ES buvo pasiektas gruodžio 24 d., o po savaitės Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai susitarimui pritarė.

Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš bloko reiškia didelius pokyčius verslo sektoriui, mat Jungtinė Karalystė ir ES tampa dviem atskiromis rinkomis. Pasitraukimas atnešė laisvo judėjimo pabaigą ir naujas taisykles, įskaitant asmeninių prekių įvežimą reglamentuojančius nurodymus.

Jungtinės Karalystės vyriausybė prekes gabenantiems vairuotojams, vykstantiems į ES, pateikė specialias gaires, įspėdama juos „turėti omenyje papildomus asmeninių prekių įvežimo ribojimus“.

„Į ES negalima įvežti tokių gyvūninės kilmės produktų kaip savo sudėtyje mėsos ar pieno produktų turintys gaminiai (tarkime, sumuštinis su kumpiu ir sūriu). Šios taisyklės išimtys taikomos tam tikriems pieno mišinių, vaikams skirto maisto, specialiųjų maisto produktų ar specialių perdirbtų naminių gyvūnėlių pašarų kiekiams“, – nurodoma gairėse.

Europos Komisija savo tinklalapyje skelbia, kad toks draudimas yra būtinas, nes minėtosios prekės „ir toliau kelia realią grėsmę gyvūnui sveikatai visoje ES“.

„Yra aišku, kad, tarkime, tokių gyvūnų ligas (pavyzdžiui, snukio ir nagų ligą ar snukio ir nagų ligą) sukeliančių pavojingų patogenų gali būti mėsoje, piene ar jų produktuose“, – informuoja Europos Komisija.