Nors kol kas nėra jokių žinių, kada ir kaip lamantinas buvo sužalotas – ir ar pradėtas tyrimas aptiko kokių nors galimų kaltininkų pėdsakų – vaizdo įrašas su išniekintu gyvūnu sukėlė visuotinį pasipiktinimą ir pasibjaurėjimą, rašo svetainė vice.com.

Toks suluošinimas „yra vienas siaubingiausių dalykų, kuriuos teko matyti padarytus laukiniams gyvūnams“, elektroniniame laiške rašė Repasso – Rodgerso gyvūnų išsaugojimo technologijų profesorius Douglasas Nowacekas iš Duke`o universiteto.


„Šis aktas yra klaikus“, – elektroniniame laiške rašė Dofino salos jūrų laboratorijos vyresnioji jūrų mokslininkė ir Pietų Alabamos universiteto jūsų mokslų profesorė Ruth Carmichael.

Vakarų Indijos lamantinai yra žolėdžiai jūrų žinduoliai, gyvenantys Meksikos įlankos ir Karibų jūros pakrantėse.

Jungtinių Valstijų Žuvų ir laukinių gyvūnų tarnyba šiuos gyvūnus laikė nykstančiais, bet 2017 metais jų statusą pažemino ir paskelbė juos esančiais pavojuje.

Nors žmonės myli lamantinus dėl jų apkūnumo ir smalsaus charakterio, tie patys bruožai lemia, kad jie yra pažeidžiami žmonių sukeltų grėsmių, pavyzdžiui, susidūrimų su laivais arba, kaip šiuo atveju, užpuolimo.

Jūrų biologai sako, kad vien tik iš vaizdo įrašo sunku įvertinti, kiek žalos buvo padaryta šiam gyvūnui.

„Sunkoka iš vaizdo įrašo įžiūrėti žalos mastą, – teigė R. Carmichael. – Bet kokiu atveju tai buvo užpuolimas. Jei rėžiai prakirto odą, tuomet lamantinas turėjo išgyventi skausmą ir stresą. Šių gyvūnų odoje yra nervų ir sensorinių plaukų. Be to, atvirose žaizdose gali kilti infekcija“.


Vidurio Floridos universiteto profesorius Grahamas Worthy, laimėjęs „Pegasus“ apdovanojimą, teigė, kad raidės neatrodo gilios ir galėjo būti padarytos krapštant prie nugaros prilipusius dumblius. Tokiu atveju „žaizdų iš esmės galėjo ir nebūti“, rašė jis elektroniniu paštu.

Net jei lamantinas nepatyrė rimtų sužalojimų, šių gyvūnų puldinėjimas gali užtraukti rimtą bausmę.

„Už Jūrų žinduolių apsaugos akto pažeidimus asmenys gali gauti baudą iki 100 tūkst. dolerių ir vienerių metų kalėjimo, o organizacijos – baudą iki 200 tūkst. dolerių, – pažymėjo G. Worthy. – Žmonėms draudžiama artintis prie šių gyvūnų ir turėti su jais kontaktų, nekalbant apie jų žalojimą ar darkymą. Taip pat draudžiama šerti ar puldinėti tokius laukinius jūrų žinduolius kaip delfinai, jūrų kiaulytės, banginiai, ruoniai, jūrų liūtai ir lamantinai“.

„Šių gyvūnų neleidžiama šerti, kartu su jais plaukioti ar juos puldinėti, – pabrėžė jis. – Juos reikėtų stebėti iš tolo mažiausiai 50 m atstumu“.