Kongreso narė demokratė Pramila Jayapal socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad po to, kai su kitais įstatymų leidėjais ji buvo laikinai uždaryta saugioje patalpoje, jai atlikto testo dėl COVID-19 rezultatas buvo teigiamas.

Kongresmenams teko slėptis, kai Donaldą Trumpą palaikantys protestuotojai šturmavo JAV Kapitolijų, nenorėdami pripažinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalės lapkričio 3 dienos rinkimuose.

„Daug respublikonų vis tiek atsisakė imtis minimaliausių apsaugos nuo COVID-19 priemonių ir paprasčiausiai užsidėti prakeiktą kaukę sausakimšoje patalpoje per pandemiją, sukurdami puikias sąlygas [viruso] platinimui, nekalbant apie teroristų ataką šalies viduje“, – parašė šiuo metu izoliacijoje esanti P. Jayapal.

„Per daugybę kambaryje praleistų valandų keli respublikonai ne tik negailestingai atsisakė dėvėti kaukes, bet šaipėsi iš kitų kolegų ir darbuotojų, pasiūliusių vieną jiems“, – pridūrė ji.

Savo tyrimo dėl COVID-19 teigiamą rezultatą sužinojusi P. Jayapal parašė, kad kaukes atsisakę dėvėti jos kolegos yra kalti dėl tokio „savanaudiško idiotiškumo“ ir jiems neturėtų būti leista posėdžiauti rūmuose.

Keliomis valandomis anksčiau kita Kongreso narė demokratė Bonnie Watson Coleman pranešė, kad taip pat užsikrėtė koronavirusu, jos manymu, per praėjusią savaitę kilusį smurto protrūkį.

„Ji mano, kad užsikrėtė per izoliaciją dėl maištininkų riaušių JAV Kapitolijaus pastate“, – sakoma 75-erių kongresmenės, pasveikusios nuo vėžio, biuro pranešime.

Vėliau antradienį apie jam patvirtintą COVID-19 pranešė Atstovų Rūmų narys iš Ilinojaus Bradas Schneideris.

„Vos išvengęs smurtingos minios, kurią (prezidentas Donaldas Trumpas) kurstė pulti Kapitolijų ir jame esančiuosius, buvau priverstas kelias valandas praleisti saugioje, bet uždaroje vietoje su dešimtimis kitų Kongreso narių“, – sakė jis.

„Keletas respublikonų įstatymų leidėjų toje patalpoje griežtai atsisakė dėvėti kaukę... net ir mandagiai paprašyti kolegų“, – tęsė B. Schneideris.

„Dabar esu griežtai izoliuotas, susirūpinęs, kad keliu riziką savo žmonos sveikatai, ir supykęs dėl savanaudiškumo ir arogancijos [tų asmenų], kurie nusiteikę prieš kaukes ir savo panieką ir padorumo nepaisymą iškelia virš savo kolegų ir mūsų darbuotojų sveikatos ir saugumo“, – pareiškė jis.

Kongreso vyriausiasis gydytojas Brianas Monahanas savaitgalį perspėjo įstatymų leidėjus, kad praėjusį trečiadienį slėpdamiesi izoliacijos kambaryje jie galėjo užsikrėsti koronavirusu.

Jungtinėse Valstijose koronaviruso pandemija nusinešė maždaug 375 tūkst. žmonių gyvybių, kasdien toliau miršta maždaug po 3 tūkst. žmonių. Bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršija 22,6 milijono.