„Dar viena tema – Vakarų sankcijos, taikomos kelioms mūsų įmonėms. Šias sankcijas Aliaksandras Lukašenka pavadino banditiškomis ir pavedė vyriausybės lygiu parengti simetrišką atsaką“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros BelTA pranešime apie prezidento susitikimą su vicepremjeru Juru Nazaravu ir pramonės ministru Piatru Parchomčyku.

Gruodžio 17 dieną ES paskelbė trečią sankcijų Baltarusijai paketą, įtraukdama į „juodąjį sąrašą“ 29 fizinius ir septynis juridinius asmenis, artimus Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Tarp naujausių į šį sąrašą įtrauktų asmenų – verslininkai Aliaksandras Šakucinas ir Mikalajus Varabejus, kurių interesai svyruoja nuo statybų ir žemės ūkio iki naftos. Jie yra pirmieji verslininkai, kuriuos paveikė sankcijų režimas.

Be kita ko, sankcijos paskelbtos Baltarusijos generaliniam prokurorui, informacijos ministrui, vicepremjerui ir valstybinės televizijos vadovui.

Sankcijomis nusitaikyta ir į septynias A. Lukašenkos režimą remiančias kompanijas – tris privačias ir keturias valstybines.

Tarp jų yra ginklus ir karinę įrangą eksportuojanti „Beltecheksport“, Minsko raginių vilkikų gamykla (MZKT), viena pagrindinių nekilnojamojo turto vystytojų ir statytojų „Dana Holdings/Dana Astra“, Baltarusijos institucijoms sekimo platformą užtikrinanti bendrovė „Synesis“ ir kelios kompanijos, atsakingos už valstybės karo technikos politikos įgyvendinimą.

Sankcijomis draudžiama išduoti vizas „juodajame sąraše“ atsidūrusiems Baltarusijos pareigūnams ir įšaldomas jų turtas bloke.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

S. Cichanouskajos atstovai yra nurodę, kad naujas ES sankcijų Minsko režimo paketas bus aptartas Briuselyje 2021 metų pradžioje.