Įvykusi diskusija siunčia ženklą, kad D. Trumpas neketina atsistatydinti anksčiau sausio 20 d. vyksiančios Joe Bideno inauguracijos.

Pasak gerai informuotų šaltinių, D. Trumpas ir M. Pence‘as susitiko pirmą kartą po D. Trumpo šalininkų įvykdyto Kapitolijaus šturmo.

Ovaliajame kabinete vykusiame susitikime du politikai sutarė, kad Kapitolijaus šturmas neatspindi D. Trumpo šūkio „Pirmiausiai – Amerika“, ir pažadėjo likusią kadencijos dalį toliau darbuotis šalies labui.

Pasak šią informaciją pateikusio pareigūno, D. Trumpo ir M. Pence‘o pokalbis buvo produktyvus, jiedu aptarė būsimą savaitę ir pastarųjų ketverių metų administracijos darbą.

Iš pradžių M. Pence‘as piktinosi, kai D. Trumpo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų per bendrą abejų Kongreso rūmų posėdį, kuriame buvo tvirtinami Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatai.


JAV demokratai inicijavo antrą apkaltos procesą prezidento D. Trumpo atžvilgiu, jei viceprezidentas M. Pence‘as ir vyriausybė nepašalintų jo iš pareigų.

Demokratai pristatė rezoliuciją, raginančią M. Pence‘ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa ir pašalinti D. Trumpą iš Baltųjų rūmų, pripažįstant jį netinkamu eiti savo pareigas.

Vis tik, anot gerai informuoto šaltinio, privačiai M. Pence‘as pareiškė, kad ši idėja netinkama.

Pasak šaltinio, prezidento ir viceprezidento susitikimą koordinavo Baltųjų rūmų personalo vadovo Marko Meadowso komanda.

Šaltiniai prašė neskelbti jų pavardžių, kadangi apie D. Trumpo ir M. Pence‘o susitikimą nebuvo skelbta.

Naujienų agentūra AFP taip pat skelbia, kad administracijos aukšto rango pareigūnas pranešė, jog D. Trumpas ir M. Pence'as pirmadienį vakare susitiko Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

Pasak AFP, šis susitikimas siunčia signalą apie bendrą D. Trumpo ir M. Pence'o frontą, demokratams spaudžiant viceprezidentą nušalinti prezidentą kaip nesugebantį eiti pareigų.


„Jie puikiai pasikalbėjo“, – sakė Baltųjų rūmų administracijos pareigūnas apie pirmąjį D. Trumpo ir M. Pence'o susitikimą po praeitą savaitę įvykusio JAV Kapitolijaus šturmo.

Pasak pareigūno, D. Trumpas neketina atsistatydinti iki savo kadencijos pabaigos sausio 20 dieną.

Pareigūnas taip pat leido suprasti, kad M. Pence'as neketina paklusti demokratų reikalavimams pasinaudoti Konstitucijos 25-ąja pataisa D. Trumpui pašalinti iš pareigų. Minėta pataisa leidžia nušalinti prezidentą, pripažinus jį nesugebančiu vykdyti savo pareigų.

Atstovų Rūmai antradienį vakare turėtų balsuoti dėl rezoliucijos, raginančios M. Pence'ą pasinaudoti 25-ąja Konstitucijos pataisa. Kongreso žemųjų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi skirs jam 24 valandas atsakyti.

Anot N. Pelosi, pasibaigus šiam terminui demokratai tęs pastangas surengti apkaltą D. Trumpui už „sukilimo kurstymą“ – dėl prezidento vaidmens jo šalininkams trečiadienį šturmuojant JAV Kapitolijų.

Riaušininkus sukurstė pats D. Trumpas, kiek anksčiau tą dieną per mitingą paraginęs savo šalininkus žygiuoti į Kapitolijų reikalauti, kad M. Pence'as, pirmininkavęs bendram abejų Kongreso rūmų posėdžiui, sušauktam Joe Bideno pergalei patvirtinti, atšauktų rinkimų rezultatus.

M. Pence'as atsisakė įsikišti ir galiausiai paskelbė įstatymų leidėjams apie D. Trumpo ir savo pralaimėjimą J. Bidenui ir Kamalai Harris – būsimai viceprezidentei.