Japonija sekmadienį paskelbė aptikusį iki šiol neužfiksuotą naują koronaviruso atmainą, tačiau pareigūnai kol kas pabrėžia, kad nėra įrodymų, jog šios atmainos virusas yra labiau užkrečiamas ar pavojingesnis už kitus.

„Kad toliau ištirtume šią atmainą, turime pirma ją izoliuoti. Sunku pasakyti, kada galėsime paskelbti tyrimo detales“, – naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnas, pridurdamas, kad procesas gali trukti kelias savaites ar mėnesius.

Naujos atmainos koronavirusas buvo nustatytas dviem suaugusiems ir dviem vaikams, kurie sausio 2 d. iš Brazilijos Amazonės valstijos atvyko į Tokijo Hanedos oro uostą. Jie buvo izoliacijoje oro uoste ir jiems diagnozuota COVID-19.

Iš keturių keleivių, vyras įkopęs į penktąją dešimtį buvo nugabentas į ligoninę dėl kvėpavimo sunkumų. Tuo metu moteris, kuriai daugiau nei 30 metų, skundėsi gerklės ir galvos skausmais, paauglys karščiavo, o paauglė neturėjo jokių simptomų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pranešė, kad Japonija ją informavo apie naują atmainą, ir perspėjo, jog „kuo labiau virusas plinta, tuo didesnė naujų mutacijų tikimybė“.

Ekspertai savo ruožtu pabrėžia, kad virusai mutuoja nuolat, tačiau ne visos mutacijos apsunkina ligos eigą ar paverčia virusą labiau užkrečiamu.

Vis dėlto, Jungtinėje Karalystėje (JK) ir Pietų Afrikoje aptikti naujųjų atmainų koronavirusai, kurie yra labiau užkrečiami, sukėlė nerimą dėl to, ar vakcinos veiksmingai saugos ir nuo šių atmainų.

Japonijos Nacionalinis infekcinių ligų institutas tikino, kad yra panašumų tarp naujai aptiktos atmainos ir JK bei Pietų Afrikoje aptiktų atmainų.