A. Guterresas informavo Generalinės Asamblėjos ir Saugumo Tarybos vadovus, kad „jis gali eiti antrą Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus kadenciją“, truksiančią nuo 2022 iki 2026 m., sakė jo atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

Diplomatai sakė, kad 71-erių A. Guterresas nuolatiniams JT Saugumo Tarybos nariams apie antrosios kadencijos siekį pranešė penktadienį.

Vienas diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, kad per susitikimą su atstovais iš Kinijos, JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Rusijos A. Guterresas apibūdino pasauliui kylančias grėsmes.

Jis pabrėžė poreikį suvienyti „žmoniją ir gamtą“ ir atkreipė dėmesį į tarptautinio bendradarbiavimo svarbą sprendžiant kitus iššūkius, kaip kibernetinį saugumą ir terorizmą, pridūrė diplomatas.

Kiti diplomatai sakė, kad A. Guterreso siekis eiti antrą kadenciją kol kas nebuvo sutiktas su nuolatinių Saugumo Tarybos narių pasipriešinimu.

Tradiciškai JT generaliniai sekretoriai gali eiti daugiausiai dvi kadencijas, tačiau pasak diplomatų, prieš lapkritį vykusius JAV prezidento rinkimus A. Guterresas esą teigė nekandidatuosiantis antrą kartą, jei prezidentu vėl bus išrinktas Donaldas Trumpas.

Nueinantis JAV lyderis kelis kartus supeikė daugiašališkumą ir ėmėsi kritikuoti tokias JT institucijas, kaip Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO).

Keletas nevyriausybinių grupių anksčiau yra sukritikavusios A Guterresą, esą jis pernelyg tylus žmogaus teisių klausimais.

A. Guterresas savo ruožtu sakė, kad jis užkulisiuose kartu su pasaulio lyderiais yra prisidėjęs prie įvairių iniciatyvų.

„Jei Antonio Guterresas nori antros kadencijos JT vadovo poste, jis turi įsipareigoti įgyvendinti savo raginimą imtis veiksmų dėl žmogaus teisių“, – tviteryje sakė JT žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) vadovas Louisas Charbonneau.

A. Guterreso, buvusio Portugalijos premjero ir buvusio JT vyriausiojo komisaro pabėgėlių klausimais, pirmoji kadencija JT generalinio sekretoriaus poste pasibaigs gruodį.

Per šiuos metus Saugumo Taryba ir Generalinė Asamblėja patvirtins, ar A. Guterresas galės eiti antrąją kadenciją.