Nepaisant šių žinių apie virusą, kuris jau nusinešė 2,6 mln. gyvybių ir pakirto pasaulinę ekonomiką, mūsų supratime apie jį tebežioji didžiulė spraga – mes vis dar nežinome, kaip jis atsirado.

Kur pirmiausia pasirodė patogenai ir kaip jie persidavė žmonėms, tebėra neįminta paslaptis, ir jos išaiškinimas su kiekvienu mėnesiu vis labiau tolsta. Šio viruso pėdsakai, atvedę iki paties pirmojo protrūkio viename Centrinės Kinijos maisto produktų turguje, didžia dalimi jau yra ataušę, ir šalis, kuriai naujoviškas virusas smogė pirmiausia – ir kurią daug kas kaltina paskleidus šią infekciją nepasiruošusiam pasauliui – rodo mažai iniciatyvos padėti išsiaiškinti, kaip iš tikrųjų gimė didžiausia per visą šimtmetį grėsmė žmonijos sveikatai.

Kinija sėkmingai pažabojo COVID-19: jai padėjo griežta sienų kontrolė, masinis gyventojų testavimas ir stebėjimo tinklas, leidęs infekuotus asmenis ir jų kontaktus sekti per mobiliųjų telefonų duomenis. Tačiau kovai dėl pandemijos šaltinio tapus platesnio dviejų pasaulio supergalybių konflikto tąsa, Kinija nuo pat pradžių mėgina peržiūrėti viruso naratyvą, ir tai akivaizdžiausiai vyksta pradiniame šio viruso epicentre – Uhane.