Nuteistieji, kurių pavardžių Jevlės miesto apylinkės teismas neskelbia, vasario 26 dieną plaktuku užpuolė Tumso Abdurachmanovą jo namuose Jevlėje už 170 km į šiaurę nuo Stokholmo.

Teismo pranešime nurodoma, kad užpuolimas buvo suplanuotas iš anksto, o „auka bei nusikaltėlis neturėjo tarpusavio ryšių“.

T, Abdyrachmanovo užpuolikas čečėnui sakė atvykęs iš Maskvos, pranešė Švedijos naujienų agentūra TT.

Remiantis naujienų agentūra, prokurorams nekilo abejonių, jog teisiamasis užpuolė T. Abdyrachmanovą, o moteris užmezgė santykius su tinklaraštininku, kad padėtų jam įvykdyti ataką ir prasmukti į jo butą.

Tinklaraštininko advokatas Jensas Sjolundas (Jensas Šolundas) švedų transliuotojui SVT sakė, kad jo klientas tikėjosi griežtesnės bausmės, nes bijo, kad jį gali užpulti vėl.

Švedijos saugumo tarnybos SAPO kontržvalgybos padalinio vadovas Danielis Stenlingas atskirame pranešime nurodė, kad „per pastaruosius penkerius metus Švedijoje kitų šalių veikla ir operacijos tapo intensyvesnės“.

Jis pridūrė, kad SAPO „jau anksčiau pastebėjo kitų šalių veiklą, siekiant pakenkti pagrindinėms žmonių teisėms ir laisvėms Švedijoje. Persekiojimas, grasinimai ir net pasikėsinimas nužudyti verčia žmones susilaikyti nuo savo nuomonės skelbimo“.

Kremlius pavedė R. Kadyrovui, užgniaužusiam savo regione visą opoziciją, palaikyti tvarką daugiausia musulmonų gyvenamoje Čečėnijoje, kurią per praeito amžiaus paskutinį dešimtmetį nusiaubė du separatistų karai su Maskva. Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos kaltina Čečėnijos valdžią dėl žmonių grobimo, kankinimų ir savo kritikų žudymo.

Čečėnijos lyderis atmeta kaltinimus dėl savo indėlio prie išpuolių prieš savo kritikus užsienyje. Jis tvirtina, kad šiuos išpuolius vykdo užsienio tarnybos, siekdamos sukompromituoti jį ir pakenkti Rusijos įvaizdžiui.

Švedijos teismas taip pat nusprendė, kad už išpuolį prieš tinklaraštininką nuteisti asmenys nukentėjusiajam turės sumokėti 140 tūkst. kronų (14 tūkst. eurų) padarytai žalai atlyginti.