„Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu nurodė įgyvendinti maždaug 800 elementų statybų planus Judėjoje ir Samarijoje“, – sakoma vyriausybės pranešime. Judėja ir Samarija Izraelis vadina Vakarų Krantą.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas, kuris bus prisaikdintas sausio 20 dieną, leido suprasti, kad jo administracija grįš prie ankstesnės nepritarimo žydų nausėdijų plėtrai okupuotose palestiniečių teritorijose politikos.

D. Trumpo administracija užtikrino beprecedentį JAV palaikymą žydų naujakurių grupėms. Pernai JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė deklaraciją, kad Vašingtonas nebelaiko nausėdijų prieštaraujančiomis tarptautinei teisei.

Lapkritį M. Pompeo tapo pirmuoju JAV diplomatijos vadovu, apsilankiusiu Vakarų Krante esančioje žydų nausėdijoje.

Vakarų Krantas yra okupuotas Izraelio nuo 1967 metais vykusio Šešių dienų karo.

B. Netanyahu kovo 23 dieną laukia parlamento rinkimai – jau ketvirti per kiek ilgesnį nei dvejų metų laikotarpį.

Pastarojo meto viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ilgamečio premjero planams užsitikrinti naują kadenciją rimtą grėsmę kelia nausėdijų plėtrai pritariantis įtakingas dešiniojo sparno politikas Gideonas Saaras.

G. Saaras praėjusį mėnesį pasitraukė iš B. Netanyahu dešiniojo sparno partijos „Likud“, kad galėtų rinkimuose varžytis su premjeru.

Izraelio politikos apžvalgininkai prognozavo, kad B. Netanyahu prieš rinkimus imsis žingsnių palenkti į savo pusę dešiniųjų pažiūrų rinkėjus, be kita ko, akcentuodamas savo vaidmenį plečiant žydų nausėdijas.

Premjero biuro išplatintame pranešime nurodoma, kad 100 namų bus pastatyta Tal Menašės gyvenvietėje, kur praėjusį mėnesį buvo nužudyta Prancūzijos ir Izraelio pilietybes turėjusi Esther Horgen.

Izraelio saugumo tarnybos pranešė, kad naujakurę nužudė palestinietis Mohammedas Cabha. Anot tarnybų, moters žudikas turėjo politinių motyvų, susijusių su okupacija.

B. Netanyahu nurodymas tęsti naujakurių namų statybas nėra galutinis. Prieš pradedant jį gyvendinti laukia keli biurokratinių procedūrų etapai, be to, sprendimas gali būti skundžiamas teismams.

Šiuo metu Vakarų Krante gyvena apie 450 tūkst. žydų naujakurių ir maždaug 2,8 mln. palestiniečių.

Didžioji dalis tarptautinės bendrijos visas žydų nausėdijas Vakarų Krante laiko neteisėtomis.