„Būkite tikri – griežtai smerkiu smurto protrūkį prie mūsų tautos Kapitolijaus. Smurtas nepriimtinas“, – teigiama Baltųjų rūmų išplatintame pranešime.

M. Trump paragino visus piliečius stabtelėti ir pažvelgti į dalykus iš įvairių perspektyvų.


„Meldžiu žmones liautis smurtavus, nedaryti jokių hipotezių pagal žmogaus odos spalvą ir [raginu,] kad skirtingos politinės ideologijos netaptų pagrindu agresijai ir pykčiui“, – rašoma M. Trump pranešime.

Ji nesutiko su jai mestais „neteisingais kaltinimais“, nuskambėjusiais iš, pasak jos, suinteresuotų žmonių lūpų.

„Šiuo metu visas dėmesys turi būti skiriamas mūsų šalies ir jos gyventojų sveikimui. [Šis metas] neturi būti pasitelkiamas siekti asmeninės naudos“, – teigė JAV pirmoji dama.

Ji išsakė apgailestavimą dėl žuvusių žmonių ir sakė, kad meldėsi už jų šeimas.

Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi ir kiti politikos lyderiai paragino prezidentą atsistatydinti dėl kilusio smurto protrūkio ir pareiškė sieksiantys jį nušalinti anksčiau kadencijos pabaigos, jeigu jis pats neatsistatydins.

M. Trump paminėjo faktą, kad greitai pasikeis jos statusas: „Man buvo didžiulė garbė eiti pirmosios damos pareigas. Noriu padėkoti milijonams amerikiečių, kurie pastaruosius ketverius metus palaikė mano vyrą, mane ir kurie padarė didžiulės įtakos Amerikos dvasiai.“

CNN: per riaušes ji buvo užsiėmusi fotosesija Baltuosiuose rūmuose

Kai prezidento Donaldo Trumpo šalininkai įsiveržė į Kapitolijų, pirmoji šalies dama M. Trump buvo užsiėmusi fotosesija Baltuosiuose rūmuose, praneša CNN.

M. Trump rengia albumą apie savo restauruotus daiktus prezidento rezidencijoje. Vykstant įsiveržimui į Kapitolijų, vos už poros mylių ji prižiūrėjo, kaip vyksta fotosesija, padedama rūmų vyriausiojo tvarkos prižiūrėtojo Timothy Harletho.

„[Baltųjų rūmų] centrinėje dalyje ir rytiniame sparne buvo fotografuojami kilimai ir kiti dalykai“, – teigė CNN pirmosios JAV damos dienotvarkę žinantis šaltinis.

Padėjėjai teiravosi, ar ji nenorėtų pranešimu paraginti žmones laikytis rimties, bet M. Trump nusprendė nepublikuoti jokio pranešimo.

Pasak kito Baltųjų rūmų šaltinio, M. Trump tiek mintimis, tiek emociškai jaučiasi baigianti pirmosios damos kadenciją, todėl nebenorėjo kištis.

Ji jau kelias savaites ruošiasi išsikraustymui iš Baltųjų rūmų, o keli jai artimi šaltiniai jau prieš kelias savaites sakė CNN, kad ji nori grįžti į savo namus.

Po D. Trumpo šalininko įsiveržimo į Kapitolijų M. Trump nesirodo viešumoje.

Praėjusį trečiadienį dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko D. Trumpo šalininkai įsiveržė į JAV Kongreso pastatą, kad sutrukdytų patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.

Tačiau posėdis sėkmingai įvyko po to, kai baigėsi neramumai.
Trečiadienį vakare atsistatydino JAV pirmosios damos vyriausioji padėjėja Stephanie Grisham.

„Man buvo didelė garbė tarnauti šaliai, dirbant Baltuosiuose rūmuose. Didžiuojuosi, prisidėjusi prie M. Trump pagalbos vaikams misijos, didžiuos ir daugeliu šio [prezidento] administracijos pasiekimų“, – teigė ji „ABC News“.

Tą patį trečiadienį atsistatydino ir Baltųjų rūmų socialinių reikalų sekretorė Anna Cristina Rickie Niceta.

Tiek S. Grisham, tiek A. C. R. Niceta buvo vienos ilgiausiai dirbusių D. Trumpo administracijos pareigūnių.

N. Pelosi pasiruošusi pradėti antrąjį prezidento D. Trumpo apkaltos procesą

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sekmadienį pažadėjo siekti, kad prezidentas D. Trumpas būtų pašalintas iš pareigų savo administracijos darbo paskutinėmis dienomis dėl jo šalininkų surengto įsiveržimo į Kapitolijų.

N. Pelosi, aukščiausio rango Kongreso demokratė, sakė, kad pirmadienį Atstovų Rūmams bus pateikta priimti rezoliuciją, raginančią administraciją pašalinti D. Trumpą iš posto kaip netinkamą eiti pareigas, remiantis konstitucijos 25-ąja pataisa.

Jeigu viceprezidentas Mike'as Pence'as nesutiks to padaryti, „imsimės tolesnių veiksmų, pateikdami apkaltos aktą“ Atstovų Rūmams, nurodė N. Pelosi said.

„Gindami mūsų konstituciją ir demokratiją, veiksime skubiai, nes šis prezidentas kelia betarpišką grėsmę jiems abiem“, – pabrėžė ji.

„Bėgant dienoms prezidento tebevykdomo puolimo prieš mūsų demokratiją siaubas yra suintensyvėjęs, todėl reikia nedelsiant imtis veiksmų“, – pridūrė N. Pelosi.

Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai jau buvo surengę apkaltą D. Trumpui 2019 metų gruodį, kaltindami prezidentą spaudus Ukrainos vadovą surasti politiškai kompromituojančios medžiagos prieš jo varžovą Joe Bideną.

Galiausiai prezidentas buvo išteisintas Senate, kur daugumą turėjo respublikonai.

Nors laiko lieka vis mažiau, demokratai tikriausiai surinks Atstovų Rūmuose pakankamai balsų, kad D. Trumpui dar kartą būtų pareikšta apkalta. Šį žingsnį gali palaikyti netgi kai kurie respublikonai.

Vis tik jie vargu ar užsitikrins dviejų trečdalių balsų daugumą, kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu 100 narių turinčiame Senate ir atstatydintas.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas bus inauguruotas sausio 20 dieną.