JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo šeštadienį sakė, kad Vašingtonas panaikins „sudėtingus vidaus apribojimus“, reguliuojančius diplomatų, tarnybos narių ir kitų asmenų ryšius su Taivanu. Apie tokius pokyčius paskelbta pernai augus įtampai tarp JAV ir Kinijos dėl žmogaus teisių, prekybos, COVID-19 pandemijos kilmės ir kitų klausimų.

Kinija Taivaną laiko savo teritorija, kurią reikia susigrąžinti, ir stengiasi išlaikyti jį izoliuotą pasaulinėje arenoje.

Kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas sakė, kad Kinija „griežtai smerkia“ JAV žingsnį, ir apkaltino Vašingtoną pažeidus savo diplomatinių santykių su Pekinu sąlygas.

„Bet koks veiksmas, kuriuo kenkiama Kinijos pagrindiniams interesams, sulauks ryžtingo Kinijos atsakomojo smūgio“, – įspėjo Zhao Lijianas ir paragino M. Pompeo atšaukti minimą sprendimą. Antraip JAV sulauks „sunkios bausmės“, pridūrė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Kol kas neaišku, ką šis pokytis reiškia praktiškai. M. Pompeo teigė, kad vykdomosios valdžios ryšius su Taivanu tvarkys Taivano Amerikos institutas (TAI), kuris priklauso JAV vyriausybei ir yra de facto ambasada.

TAI buvo įkurtas 1979-aisiais, kai JAV deklaravo žemyninės Kinijos diplomatinį pripažinimą pagal istorinį susitarimą, reikalaujantį nutraukti oficialų Taivano pripažinimą.

Vis dėlto Vašingtonas tebėra tvirtas Taibėjaus sąjungininkas, o JAV yra įpareigotos savo pačių įstatymais pasirūpinti, kad Taivanas galėtų apsiginti. Pastaruoju metu salai parduodama vis daugiau modernios ginkluotės.

JAV prieštarauja bet kokiam žingsniui pakeisti dabartinį Taivano statusą jėga.

Karinė įtampa tarp žemyninės Kinijos ir Taivano per pastaruosius metus išaugo ir yra didžiausia nuo 10-o dešimtmečio vidurio, sako kai kurie analitikai.

Kinų reaktyviniai lėktuvai pernai įvykdė rekordiškai daug – 380 – įsiveržimų į Taivano gynybos zoną, antradienį pranešė vienas kariškis.

Pekino priešiškumas labai išaugo po to, kai 2016 metais Taivano prezidento rinkimus laimėjo Tsai Ing-wen, nepripažįstanti Pekino pozicijos, kad sala yra „vienos Kinijos“ dalis.