Tokiu būdu Kim Jong Unas užėmė postą, anksčiau priklausiusį jo velioniui tėvui.

Analitikai sako, kad šiuo žingsniu siekiama sutvirtinti Kim Jong Uno valdžią gilėjant šalies ekonomikos problemoms, kurios smarkiai paaštrėjo pernai sausį Šiaurės Korėjai uždarius savo sienas, kad apsisaugotų nuo naujojo koronaviruso.

Prieš penkerius metus vykusiame valdančiosios Darbininkų partijos suvažiavime Kim Jong Unas buvo oficialiai išrinktas jos pirmininku. Tąsyk šį žingsnį daugelis ekspertų traktavo kaip formalų lyderio statuso suteikimo Kim Jong Unui aktą. Tuo metu jam buvo kiek daugiau nei 30 metų.

Šiomis dienomis vykstančiame suvažiavime buvo atkurta 2016 metais panaikinta partijos sekretoriato sistema ir atitinkamai keičiami pareigų pavadinimai.

Sekmadienį suvažiavime buvo „vienbalsiai priimtas“ sprendimas išrinkti Kim Jong Uną partijos generaliniu sekretoriumi, pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Visi delegatai išreiškė visišką palaikymą audringais plojimais“, – nurodė KCNA.

Kas penkerius metus vykstantis suvažiavimas yra svarbiausias Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos susitikimas, grandiozinis politinis renginys, stiprinantis režimo autoritetą. Jį atidžiai stebi analitikai, bandantys įžvelgti politikos ar valdančiojo elito pasikeitimų požymių.

Kiek anksčiau suvažiavime Kim Jong Unas pažadėjo stiprinti branduolinių ginklų turinčios šalies karinius pajėgumus ir pripažino, kad „beveik visi sektoriai“ neįgyvendino jiems iškeltų ekonominės plėtros strategijos uždavinių.

Pernai sausį uždariusi savo sienas, kad apsisaugotų nuo kaimynėje ir svarbioje sąjungininkėje Kinijoje atsiradusio naujojo koronaviruso, Šiaurės Korėja dabar yra izoliuota labiau nei bet kada.

„Tai dar vienas netiesioginis būdas pripažinti, kad 2016 metais pristatyti planai, įskaitant naująją pirmininko sistemą, iš tiesų nebuvo sėkmingi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seule gyvenantis perbėgėlis iš šiaurės, analitikas Ahn Chan-ilas.

„Tapdamas „pirmininku“ Kim Jong Unas norėjo sukurti naują savo ir jo eros įvaizdį, kuris skirtųsi nuo jo tėvo, tačiau dabar jis, ko gera, mato poreikį pabrėžti savo ryšį su tėvu, siekdamas sutvirtinti savo valdžią šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – sakė jis.

Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas po savo mirties 2011 metais liko partijos „amžinuoju generaliniu sekretoriumi“, o 1994 metais miręs valstybės įkūrėjas Kim Il Sungas, Kim Jong Uno senelis, tebelaikomas „amžinuoju prezidentu“.

Suvažiavime buvo paskirtas naujas Politinis biuras, tarp kurio narių nėra Kim Jong Uno sesers ir svarbios patarėjos Kim Yo Jong.

Ji nebuvo paskirta ir į partijos Centrinį komitetą, nors anksčiau buvo pakaitinė jo narė.