Per pastarąsias 24 valandas Vokietijoje užregistruoti 465 nauji mirties atvejai, pranešė Roberto Kocho institutas. Bendras mirties atvejų skaičius padidėjo iki 40 343.

Nuo pandemijos pradžios Vokietijoje nustatyta daugiau kaip 1,9 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Nuo šeštadienio išaiškinta kone 17 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Šeštadienį savo savaitiniame vaizdo pranešime A. Merkel sakė, kad visas bendravimo Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu poveikis dar neatsispindi statistiniuose duomenyse.

Kanclerė perspėjo vokiečius, kad „ateinančios žiemos savaitės bus kol kas sunkiausia pandemijos fazė“, o daug gydytojų ir kitų medicinos darbuotojų dirba ties savo galimybių riba.

Vokietija geriau nei daugelis kitų Europos šalių susitvarkė su pirmąja COVID-19 banga pavasarį, bet dabar susiduria su labai didele antrąja banga.

83 mln. gyventojų – daugiausiai Europos Sąjungoje – turinti šalis įvedė papildomus suvaržymus socialiniams kontaktams apriboti, norėdama padėti ligoninėms dorotis su pacientų antplūdžiu.

Šiuo metu Vokietijoje intensyviosios slaugos palatose gydoma per 5 tūkst. COVID-19 pacientų; užimta daugiau kaip 80 proc. tokiems pacientams skirtų lovų.

Vokietija mažiausiai iki sausio 31-osios uždarė mokyklas ir nebūtinų prekių parduotuves, kultūros ir laisvalaikio įstaigas, tikėdamasi sulėtinti viruso plitimą.

Kaip ir kitos ES šalys, Vokietija gruodžio pabaigoje pradėjo skiepyti piliečius nuo COVID-19 kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina. Pirmąja vakcinos doze jau paskiepyta daugiau kaip pusė milijono žmonių.

Artimiausiomis dienomis turi būti pradėtas skiepijimas ir JAV firmos „Moderna“ sukurta vakcina.

„Absoliučiai būtini“

A. Merkel pripažino, kad vakcinavimo kampanija prasidėjo lėtai, bet sakė, kad „tempas spartės“.

„Svarbu, jog galėtume pasakyti, kad turime pakankamai skiepų kiekvienam [žmogui] Vokietijoje“, – pabrėžė ji.

„Mėnesis po mėnesio paskiepysime vis daugiau žmonių ir galiausiai galėsime pasiūlyti vakciną visiems, kurie jos nori“, – sakė kanclerė.

Jos teigimu, skiepai sudaro sąlygas turėti „pagrįstų vilčių“, kad pasaulis gali įveikti pandemiją.

Tačiau A. Merkel paragino vokiečius neprarasti kantrybės ir sakė, jog yra „tvirtai įsitikinusi“, kad dabartiniai griežti visuomenės gyvenimo suvaržymai yra „absoliučiai būtini“.

Sociologinių tyrimų kompanijos „Kantar“ apklausa laikraščiui „Bild am Sonntag“ parodė, kad 56 proc. vokiečių sutinka su naujausiomis viruso plitimo stabdymo priemonėmis.

25 proc. respondentų sakė, kad suvaržymai nepakankami, ir tik 16 proc. nurodė, kad, jų nuomone, taisyklės yra pernelyg griežtos.