Nauja B117 atmaina, praėjusių metų pabaigoje aptikta Didžiojoje Britanijoje, yra nuo 40 iki 70 proc. labiau užkrečiama nei ankstesni viruso variantai, rodo atliktų tyrimų rezultatai.

JAV Ligų prevencijos ir kontrolės centro (CDC) turimi duomenys penktadienį parodė, kad naujosios atmainos virusas, apie kurio buvimą JAV buvo pranešta praėjusią savaitę, buvo aptiktas aštuoniose valstijose, smarkiausiai paveiktos – Kalifornijos ir Floridos valstijos.

Atmaina taip pat buvo aptikta Kolorade, Teksase, Niujorke, Džordžijoje, Konektikute ir Pensilvanijoje. Iš viso užfiksuoti 63 užsikrėtimo ja atvejai.

Žinomas JAV imunologas Anthony'is Faucis trečiadienį savaitraščiui „Newsweek“ sakė, kad atmaina „Jungtinėse Valstijose gali būti paplitusi labiau, nei yra žinoma“.

„Esu tikras, kad ji čia, tik mes dar nesame jos aptikę. Manau, akivaizdu, kad ji gali būti tokiose vietose, kaip Kalifornijoje, Niujorke ir Kolorade... ir kad netrukus ji bus dar keliose valstijose“, – sakė jis.
Atmainos B117 plitimas ir kita užkrečiama atmaina iš Pietų Afrikos, dar žinoma kaip B1351, sukėlė baiminimąsi dėl panašios atmainos atsiradimo ir pačiose Jungtinėse Valstijose.

Tačiau JAV pareigūnai penktadienį paneigė pranešimus, esą viena jau buvo aptikta.

„Mokslininkai JAV stebi atmainas nuo pat pandemijos pradžios, įskaitant 5 700 mėginių, paimtų lapkričio ir gruodžio mėnesiais“, – transliuotojui CNBC sakė CDC atstovas Jasonas McDonaldas.
„Iki šiol nei CDC mokslininkai, nei analitikai nėra pastebėję atmainos atsiradimo Jungtinėse Valstijose, kaip tai buvo pastebėta su B.1.1.7 Jungtinėje Karalystėje ar B.1.351 Pietų Afrikoje“, – pridūrė jis.
JAV penktadienį per 24 val. buvo užfiksuota beveik 290 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, parodė Johnso Hopkinso universiteto duomenys, praėjus vienai dienai po to, kai šalis užregistravo su infekcija susijusių mirčių antirekordą, viršijusį 4 000.