„Išrinktasis prezidentas mano, kad turime paspartinti vakcinos platinimą ir toliau rūpintis, kad amerikiečiai, kuriems jos labiausiai reikia, kuo greičiau ją gautų“, – televizijai CNN sakė J. Bideno valdžios perėmimo komandos atstovas T. J. Ducklo.

„Jis pasisako už tai, kad dozės būtų prieinamos nedelsiant, taip pat mano, jog vyriausybei reikėtų liautis riboti vakcinų tiekimą", siekiant kuo greičiau paskiepyti kuo daugiau amerikiečių, pridūrė jis.

Abi JAV patvirtintos vakcinos, sukurtos bendrovių „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“, reikalauja aktyvinančių injekcijų – atitinkamai po trijų ir keturių savaičių.

Valdininkai tikisi, kad panaikinus reikalavimą užlaikyti pusę atsargų, bus įmanoma padidinti žmonių, kuriuos galima paskiepyti, skaičių.

Tačiau atidedant atkyvinančią injekciją mažėtų asmeninės apsaugos lygis, todėl tokiai minčiai nepritaria JAV Maisto ir vaistų administracija, taip pat vyresnysis vyriausybės ekspertas Anthony Fauci.

Žinia apie būsimos administracijos planus nuskambėjo buksuojant vakcinavimo programai visoje šalyje, kur iš viso nustatyta daugiau nei 365 tūkst. mirties nuo koronaviruso atvejų. Tokių atvejų Jungtinėse Valstijose vien ketvirtadienį buvo užregistruota daugiau kaip 4 tūkst. - rekordiškai daug nuo pandemijos pradžios.

Tačiau pagrindinė kliūtis šiuo metu yra preparatų skirstymas, o ne tiekimas: nors federalinė vyriausybė pasirūpino 21,4 mln. pirmųjų dozių pristatymu, iš jų buvo paskiepyta tik apie 5,9 mln. žmonių.

Likusios apytiksliai 15,5 mln. dozių nėra rezervuotos imuniteto aktyvinimui – vietoj to jos laikomos šaldikliuose ligoninėse ir klinikose, kurios dar nespėjo suleisti šių preparatų pacientams.