Ajatola Ali Khamenei sakė, kad svarbu ne tai, „ar Jungtinės Valstijos vėl prisijungs ar ne“, bet kad būtų atšauktos jų vienašališkai paskelbtos sankcijos.

„Mes neskubame ir nereikalaujame, kad jie sugrįžtų. Mūsų logiškas ir racionalus reikalavimas – sankcijų atšaukimas“, – sakė A. Khamenei savo kreipimesi, transliuotame per televiziją.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 metais išvedė Ameriką iš daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir vienašališkai gražino šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

„Kalbame apie teisę, pavogtą iš Irano tautos“, – kalbėjo ajatola.

„Jeigu sankcijos bus atšauktos, amerikiečių sugrįžimas būtų prasmingas“, – pridūrė jis.

2015 metais su didžiosiomis pasaulio valstybėmis Jungtine Karalyste, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir JAV pasirašytu susitarimu Iranas įsipareigojo apriboti savo kontroversišką branduolinę programą mainais į tarptautinių sankcijų sušvelninimą.

Reaguodamas į JAV sprendimą grąžinti sankcijas, Iranas nuo 2019 metų gegužės pradėjo palaipsniui atsisakyti kai kurių pagal branduolinį susitarimą prisiimtų įsipareigojimų.

Kitos sutarties šalys, ypač JK, Prancūzija ir Vokietija, spaudė Teheraną vėl laikytis įsipareigojimų, kad susitarimas galutinai nežlugtų. Tačiau Iranas laikosi pozicijos, kad pirmiausia Jungtinės Valstijos turi atšaukti sankcijas.

„Kai kita šalis nesilaiko praktiškai nė vieno iš savo įsipareigojimų, būtų nelogiška Islamo respublikai vykdyti visus savo įsipareigojimus“, – sakė A. Khamenei.

„Jeigu jie vėl laikysis savo įsipareigojimų, mes laikysimės savųjų“, – pridūrė jis.