„Jokia valstybė narė negali išvengti šios teisiškai įpareigojamos [bendrų derybų] bazės. Tai reiškia: jokių paralelinių kontaktų. Tai pirma“, – pabrėžė ji spaudos konferencijoje Briuselyje, atsakydama į klausimą dėl galimo Rusijos ir Vokietijos bendradarbiavimo gaminant ir platinant Bendrijoje rusišką vakciną „Sputnik V“.

„Antra. Portfelis, kurį dabar turime – aš jau apie tai kalbėjau – reiškia 2,3 mlrd. vakcinų dozių. Tai daugiau, nei pakanka visiems gyventojams paskiepyti“, – sakė U. von der Leyen.

Be to, pabrėžė ji, bet kokią į ES teritoriją patenkančią vakciną turi aprobuoti Europos vaistų agentūra (EVA), turi vykti priežiūra, kaip buvo iki šiol.

„Turi būti aišku: mes tiekiame pakankamai saugių, veiksmingų vakcinų. Daugiau nei pakankamai. Tai svarbu – jog daugiau nei pakankamai. Ir aš tvirtinu, kad jos skiriamos ne tik Europos Sąjungai, bet ir mūsų kaimynėms“, – sakė EK vadovė.

Ursula von der Leyen

Anksčiau skelbta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel telefonu aptarė galimybę kartu gaminti vakcinas nuo koronaviruso, antradienį pranešė Kremlius.

„Buvo aptarti bendradarbiavimo kovojant su koronaviruso pandemija klausimai, akcentuojant galimas bendros vakcinų gamybos perspektyvas“, – rašoma Kremliaus pranešime.

„Sutarta toliau tęsti kontaktus šiuo klausimu tarp abiejų šalių sveikatos apsaugos ministerijų ir kitų profilinių struktūrų“, – priduriama pranešime.

A. Merkel tada sakė, kad yra „atvira idėjai“ pasitelkti Europos Gamintojų pajėgumus didinant rusiškos vakcinos gamybos apimtis su sąlyga, jei ši gautų leidimą iš Europos Medicinos Agentūros, rašo politico.eu.

Kremliaus spaudos tarnyba taip pat nurodė, kad lyderiai per pokalbį aptarė „ir kai kuriuos Ukrainos vidaus konflikto sureguliavimo aspektus, pirmiausia – dėl Minsko „priemonių komplekso“ ir „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimuose pasiektų susitarimų įgyvendinimo“.

Pastarąjį kartą V. Putinas ir A. Merkel telefonu kalbėjosi gruodžio 7 dieną. Tąsyk, remiantis Rusijos prezidento spaudos tarnybos išplatintu pranešimu, lyderiai aptarė padėtį Kalnų Karabache ir Ukrainos rytuose, taip pat dvišalių santykių darbotvarkę, įskaitant abiejų šalių sveikatos apsaugos ministerijų kontaktus vakcinų nuo COVID-19 klausimais.