D. Trumpo šalininkams įsiveržus į Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Kapitolijaus pastatą, apie pasitraukimą iš pareigų pranešė ne tik minėtosios sekretorės, bet ir daugiau prezidento administracijos pareigūnų, skelbia CNN.

Švietimo sekretorė ir susisiekimo sekretorė – vienintelės moterys tarp svarbiausių D. Trumpo administracijos pareigūnų – pareiškė, kad nebegali likti postuose po riaušininkų siautėjimo per Kongreso sesiją, kurios metu buvo patvirtinta Joe Bideno pergalė prezidento rinkimuose.

Betsy Devos

„Toks elgesys buvo neįsivaizduojamas mūsų šaliai. Negalima apsirikti dėl poveikio, kurį jūsų retorika padarė situacijai, ir man tai yra perlinkio taškas“, – sakė švietimo sekretorė Betsy DeVos, tvirta konservatorė, dirbusi per visą šios administracijos valdymą.

„Visa tai stebi įspūdžių lengvai paveikiami vaikai, jie mokosi iš mūsų, – laiške D. Trumpui rašė B. DeVos. – Jie turi iš mūsų sužinoti, kad Amerika yra daugiau nei tai, kas nutiko vakar.“

Susisiekimo sekretorė Elaine Chao, kuri yra Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello žmona, anksčiau ketvirtadienį taip pat pareiškė atsistatydinanti.

Elaine Chao

Pasak jos, Kapitolijaus šturmas buvo „traumuojantis ir visiškai išvengiamas įvykis“, prasidėjęs trečiadienį po mitingo, per kurį D. Trumpas pasakė kurstančią kalbą.

„Jis mane taip giliai sutrikdė, kad paprasčiausiai negaliu numoti į tai ranka“, – pridūrė ji.

Keli demokratų įstatymų leidėjai jos atsistatydinimą pavadino poza. „Žiurkės bėga iš skęstančio laivo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Kalifornijai atstovaujanti Atstovų Rūmų narė Jackie Speier.

Pasak demokratų, atsistatydinusioms sekretorėms verčiau reikėjo siekti D. Trumpo nušalinimo nuo valdžios pagal konstitucijos 25-ąją pataisą, numatančią galimybę vyriausybės daugumai balsavimu nušalinti prezidentą, jei jis laikomas netinkamu eiti šias pareigas.

Buvęs D. Trumpo Baltųjų rūmų administracijos vadovas Mickas Mulvaney, kuris prognozavo, kad prezidentas mielai perduos valdžią, ketvirtadienį pranešė, kad protestuodamas prieš prezidento šalininkų smurtą Kapitolijuje atsisako savo diplomatinio posto.

Mickas Mulvaney

„Nebegaliu čia likti, nebegaliu po vakar dienos. Negalima žiūrėti į vakar dienos įvykius ir manyti, kad aš kokiu nors būdu ar forma noriu būti jų dalis“, – televizijai CNBC sakė M. Mulvaney, po vadovavimo administracijai perkeltas dirbti specialiuoju pasiuntiniu Šiaurės Airijoje.

„Tie, kas nuspręs likti – su kai kuriais jų aš kalbėjausi – nusprendė likti [tik] todėl, jog nerimauja, kad prezidentas į jų vietą gali paskirti ką nors blogesnio“, – paaiškino M. Mulvaney.

Vėliau ketvirtadienį D. Trumpas paskelbė vaizdo pareiškimą, kuriame galiausiai pripažino, kad sausio 20-ąją paliks Baltuosius rūmus, ir pasmerkė smurtą, bet J. Bideno nepasveikino.

Donaldas Trumpas

Dr. Elinore F. McCance-Katz, Sveikatos apsaugos ir paslaugų departamento sekretoriaus pavaduotoja, ketvirtadienį taip pat paliko postą, savo prašyme atleisti iš darbo nurodžiusi, kad planavo dirbti iki kitos administracijos, tačiau jos „planai netikėtai pasikeitė“ trečiadienio vakare, išvydus „smurtinį Kapitolijaus pastato užėmimą“.

Elinore McCance-Katz

Sausio 7-ąją atsistatydino ir Anthony Ruggiero, Nacionalinės saugumo tarybos kovos su ginklų platinimu ir biologinės gynybos reikalų vyresnysis direktorius, protestuodamas prieš tai, jog prezidentas kurstė Kapitolijuje susirinkusius rėmėjus protestuoti.

Šią informaciją pateikė su situacija susipažinęs asmuo. A. Ruggiero vadovauja rengiant Nacionalinės saugumo tarybos politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu ir yra svarbus Rytų Azijos ekspertas.

Baltųjų rūmų patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotojas Mattas Pottingeris, svarbus D. Trumpo kovingos pozicijos Kinijos atžvilgiu architektas, atsistatydino kelios valandos po beprecedenčių scenų Kapitolijuje.

Mattas Pottingeris

Taip pat pasitraukė buvusi Baltųjų rūmų atstovė spaudai Stephanie Grisham, pastaruoju metu dirbusi JAV pirmosios ponios Melanios Trump atstove.

Stephanie Grisham

Kitas neramumų ženklas buvo D. Trumpo ketvirtadienio sprendimas atšaukti Chado Wolfo paskyrimą nuolatiniu Krašto saugumo departamento vadovu. Sprendimas buvo priimtas iškart po to, kai Ch. Wolfas, kuris šiuo metu laikinai eina šias pareigas, pasakė, kad jam D. Trumpo šalininkų veiksmai Kongrese „kelia pasibjaurėjimą“, ir paragino prezidentą „griežtai pasmerkti“ smurtą.

Chadas Wolfas

Vašingtone kilęs pasipiktinimas kursto spėliones, kad gali pasitraukti ir daugiau D. Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnų. Pirmiausia dėmesys nukrypo į Robertą O'Brieną, kuris užima svarbų nacionalinio saugumo patarėjo postą.

Per Kapitolijaus apsiaustį R. O'Brienas nustebino pareiškęs, kad kalbėjosi su M. Pence'u ir „didžiuojasi dirbantis su juo“, bet nepaminėjęs D. Trumpo.

 Robertas O'Brienas

Tačiau įtakingas respublikonų senatorius Lindsey Grahamas, kuris rėmė D. Trumpą per jo neramų vienos kadencijos prezidentavimą, prašė aukščiausio rango pareigūnų stabilumo dėlei pasilikti.

„Tuos, kas mano, jog turėtų dabar pasitraukti iš savo posto ir taip padaryti pareiškimą, raginčiau to nedaryti“, – sakė jis ir kvietė – pirmiausia R. O'Brieną – „pasilikti“.

Ketvirtadienį tęsėsi trečiadienį prasidėjusi atsistatydinimų banga. Riaušės Kapitolijuje paskatino atsistatydinti ir prezidento administracijai nepriklausančius asmenis.

Pavyzdžiui, Kapitolijaus policijos viršininkas dirbs iki sausio 16 d. Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė, kad Atstovų Rūmuose tvarką palaikantis Paulas Irvingas padavė prašymą atleisti iš darbo, o remiantis Senato daugumos lyderio Mitcho McConnellio pareiškimu, Senate tvarką palaikantis pareigūnas Michaelis Stengeris prašymą atleisti iš darbo įteikė ketvirtadienį vėlai vakare.