„Niekas negali man pasakyti, kad jei vakar ten būtų protestavusi [judėjimo] „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM) grupė... su tais žmonėmis nebūtų elgiamasi visiškai kitaip, nei su banditų minia, šturmavusia Kapitolijų“, – sakė J. Bidenas Delavero valstijos Vilmingtono mieste, kuriame gyvena.

„Visi žinome, jog tai tiesa, ir tai nepriimtina“, – sakė demokratas, sausio 20 dieną perimsiantis prezidento pareigas iš D. Trumpo.

Prie J. Bideno pergalės lapkritį vykusiuose rinkimuose nemažai prisidėjo tvirta juodaodžių rinkėjų parama.

Trečiadienį minia įtūžusių protestuotojų, paskatinti kadenciją baigiančio prezidento D. Trumpo kalbos, prasiveržė pro Kapitolijų juosiančias metalines užtvaras ir plūstelėjo į kompleksą. Šios beprecedentės scenos buvo tiesiogiai transliuojamos televizijos.

Tačiau policijos pareigūnai, atsakingi už Kapitolijaus apsaugą, delsė panaudoti ašarines dujas. Policijai nesėkmingai bandant užbarikaduoti pastatą, į vidų įsiveržę riaušininkai siautėjo kabinetuose, o įstatymų leidėjams teko slėptis po krėslais ir užsidėti dujokaukes.

JAV žiniasklaida pranešė, kad kai kurie teisėsaugos pareigūnai netgi atidarė riaušininkams duris.

Šios scenos sudarė ryškų kontrastą pernai sostinėje ir kitose šalies vietose vykusiems antirasistiniams protestams, per kuriuos policija naudojo jėgą demonstrantams išsklaidyti. Prevenciniais sumetimais buvo reguliariai dislokuojama Nacionalinė gvardija.

Trečiadienį Nacionalinės gvardijos pastiprinimas atvyko tik po kelių beprecedenčio chaoso ir smurto valandų, nors D. Trumpo šalininkai jau prieš kelias dienas buvo paskelbę apie planus susirinkti.

Daugelis amerikiečių kartu su judėjimo prieš rasizmą aktyvistais po Kapitolijaus apsiausties kaltino pareigūnus taikant „dvigubus standartus“.

„Visą praėjusią vasarą kovojome už tokius žmones, kaip George'as Floydas ir Breonna Taylor, ir mus pasitikdavo guminėmis kulkomis“, – televizijai CNN sakė Patrisse Cullors, viena iš BLM įkūrėjų.

Ji gyrė J. Bideną, kad šis pripažino, jog policija nevienodai elgėsi su antirasistinių protestų dalyviais ir Kapitoijų šturmavusiais D. Trumpo šalininkais, taip pat už tai, kad kalba apie šią nelygybę ne tik šaliai, bet ir tarptautinėje arenoje.

Buvusi pirmoji ponia Michelle Obama ketvirtadienį taip pat išreiškė pasipiktinimą ir sakė, kad D. Trumpo šalininkai tikriausiai būtų sulaukę kitokio atsako, jeigu jie būtų juodaodžiai.

„Praėjusią vasarą vykę BLM protestai daugiausia buvo taikus judėjimas... Ir visgi mieste po miesto, diena po dienos mes matėme, kaip prieš taikius protestuotojus panaudojama brutali jėga“, – rašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

Tuo metu asmenys, šią savaitę „išniekinę Amerikos vyriausybės centrą, buvo palydėti iš pastato ne surakinti antrankiais“, bet galėdami toliau gyventi savo gyvenimus, rašė ji.