Pirmoji Pietryčių Azijos valstybė, sulaukusi vakcinų nuo COVID-19, visų pirma skiepys 18-59 metų amžiaus grupei priklausančius gyventojus, pradėdama nuo pirmose gretose su pandemija kovojančių žmonių, tokių kaip sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, policija ir kariuomenė.

Jungtinė Karalystė (JK) Vakarų pasaulio anksčiausios vakcinacijos programą pradėjo paskiepydama 91 metų amžiaus moterį, panašios strategijos laikėsi ir daugelis kitų šalių.

Jungtinės Valstijos taip pat pradėjo savo vakcinacijos programą nuo pagyvenusių asmenų grupės, laikydamosi Ligų kontrolės ir prevencijos centrų rekomendacijų, kad pirmieji turi būti paskiepyti sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai ir slaugos namų gyventojai, vėliau asmenys, sergantys kritinėmis ligomis.

Mirštamumui nuo COVID-19 toliau augant, šalių vyriausybės bando išspręsti opų klausimą; kam pirmiesiems turėtų būti paskirtos vakcinos, kurias bendrovės skuba kiek įmanoma greičiau patvirtinti. Indonezijos strategija šiuo metu išsiskiria iš kitų, ir kyla klausimas, kokią strategiją pasirinks kitos besivystančios šalys, atsižvelgus į jų nelengvas pastangas užsitikrinti pakankamą dozių kiekį visiems savo gyventojams.

„Mūsų tikslas yra kolektyvinis imunitetas, – sakė Aminas Soebandrio‘us, Džakartos Molekulinės biologijos „Eijkman“ instituto direktorius. – Kai bus paskiepyti aktyviausi ir daugiausia kontaktų turintys gyventojai, priklausantys 18-59 metų amžiaus kategorijai, jie suformuos savotišką tvirtovę, apsaugančią kitas grupes. Rezultatas nebus toks veiksmingas, jei panaudosime savo ribotą vakcinų kiekį senyvo mažiaus žmonėms, turintiems mažiau kontaktų.“

Darbuotojų vakcinacija

Indonezija pirmenybę teikia asmenims, kurių mobilumas dėl darbo specifikos yra aktyviausias, taip pat regionams, kur fiksuojamas didžiausias koronaviruso atvejų skaičius, – ir koncentruoja pastangas naudoti vakciną kaip priemonę pažaboti infekcijų plitimą.

Sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams Javos ir Balio salose, kurios sudaro per 60 proc. patvirtintų atvejų, bus skirta 1,2 mln. Kinijos „Sinovac Biotech Ltd.“ vakcinos dozių, gautų gruodžio 6 dieną. Vėliau bus paskiepyti pirminėse kovos su pandemija gretose atsiduriantys asmenys likusioje šalies dalyje.

Vakcinacija turėtų prasidėti sausio 13 d., šalies vaistų reguliuotojui suteikus leidimą.

Vyriausybė užsibrėžusi 246 mln. dozių tikslą kolektyviniam imunitetui pasiekti – tokio vakcinų kiekio reikia, kad šalis paskiepytų 107 mln. žmonių, arba 67 proc. savo tikslinės 18-59 metų amžiaus grupės ir tik 40 proc. visų gyventojų. Toks rodiklis daug mažesnis nei numatyta pagal visuotinai pripažintą masinio imuniteto apibrėžimą, – 60-72 proc. visų šalies gyventojų.

Toks vyriausybės tikslas bus įgyvendintas gavus 155,5 mln. dozių iš „Sinovac“ ir „Novavax Inc.,“, taip pat tikintis dar 116 mln. galimų užsakymų iš „Pfizer Inc.“, „AstraZeneca Plc.“, ir „Covax“.

Be to, tikėdamasi papildyti vakcinų atgargas, ji siekia sukurti ir savo vakcinas, pavadintas pagal nacionalinės vėliavos spalvas – „Merah Putih“ („raudona balta“).

Kiti ekspertai Džakartos vakcinacijos planą vertina atsargiai.

„Indonezijos populiacija jauna, tad galbūt tai turi įtakos tokiai jų mąstysenai, bet mano manymu, vyresnio amžiaus žmonių vakcinavimas turi prasmę, – sakė Raina MacIntyre, Naujojo Pietų Velso universiteto pasaulinio biosaugumo profesorė. – Tačiau galiausiai, turint ribotas vakcinų atsargas, skirtumas tarp amžiumi grįstų strategijų nėra didelis.“

Sunkūs pasirinkimai

Šalis, pagal gyventojų skaičių ketvirta pagal dydį pasaulyje, vyresnio amžiaus žmones, sveikatos problemų turinčius asmenis ir nėščiąsias stato į eilės prie vakcinos galą, nes ji neturi duomenų, užtikrinančių vakcinų nuo COVID-19 saugumą šioms grupėms, gruodžio 10 dieną sakė sveikatos ministras Terawanas Agusas Putranto‘as.

„Sinovac“ gamybos skiepai išbandyti 18-59 metų amžiaus grupėje, dėl to vyriausybė nesiryžta skiepyti asmenų iš kitų amžiaus grupių.

Praėjus vienai dienai po to, kai Jungtinė Karalystė pradėjo platinti „Pfizer“ vakciną, šalies nacionalinei sveikatos tarnybai teko išplatinti perspėjimą, jog žmonės su ryškiai pasireiškiančiomis alergijomis neturėtų būti skiepijami šia vakcina.

Toks perspėjimas nuskambėjo gavus pranešimų, jog dviem pasiskiepijusiems asmenims kilo alerginė reakcija.

„Tai klausimas, kuris yra siejamas su kentėjimu, – sakė Djohansjahas Marzoekis, Indonezijos Bioetikos forumo prezidentas. – Kam išsivysto sunkūs simptomai ir galbūt miršta nuo viruso, ir kas pajunta tik nedidelį poveikį ir ilgainiui savaime pasveiksta, – būtent remdamiesi atsakymu į šį klausimą, turėtume nuspręsti, kas pirmiausia turėtų būti vakcinuojamas.“

Kaip ir kitose valstybėse, Indonezijoje vyresnio amžiaus gyventojai sudaro didžiausią procentą mirčių nuo COVID-19.
Šešiasdešimtmečiams ir vyresniems tenka 39 proc. visų nuo COVID mirusių 19 111 žmonių šalyje, 46-59 m. amžiaus grupėje šis procentas kiek mažesnis – 36 proc.

Galiausiai sprendimą, kas bus skiepijamas, apsprendžia vienas svarbus veiksnys: kokį vakcinų kiekį šalis gali greitai įsigyti.

„Išsivysčiusios valstybės gali pradėti vakcinaciją nuo vyresnio amžiaus gyventojų, žinodamos, kad turi pakankamai vakcinų dozių visai populiacijai paskiepyti, bet mūsų atvejis, panašu, kitoks, – sakė C.B. Kusmaryanto‘as, Indonezijos bioetikos komisijos narys. – Mūsų pasirinkimai ypač sunkūs. Nėra gerų pasirinkimų, yra tik mažiausiai blogas pasirinkimas. Kai Indonezija turi skiepų tik tiek, kad galėtų paskiepyti tuos, kurie turi didžiausią tikimybę užkrėsti kitus, tuomet būtent šie žmonės ir turėtų būti skiepijami pirmumo tvarka.“

Pietų Azijos šalis yra sudariusi startį dėl 125,5 mln. „Sinovac“ „CoronaVac“ skiepų dozių, ir pirmoji 3 mln. dozių partija jau pasiekė šalį.

„Pfizer“ vakcinos siuntą šalis tikisi gauti ne anksčiau kaip trečiąjį ketvirtį, tuo tarpu „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos bus pradėtos platinti antrąjį ketvirtį, skelbia „Reuters“.

„Aš nemanau, kad galima būtų kategoriškai tvirtinti, koks požiūris yra teisingas, – sakė Peteris Collignonas, Australijos nacionalinio universiteto infekcinių ligų profesorius, pridurdamas, kad Indonezijos strategija galėtų sulėtinti ligos plitimą, nors ji galbūt ir nepaveiks mirštamumo koeficiento.

„Indonezijos kitokia nei JAV ir Europos strategija yra vertinga, nes ji mums parodys, ar dėl jų taikomos strategijos poveikis bus dramatiškesnis nei Europoje ar JAV. Bet nemanau, kad kas nors žino atsakymą.“

Profesorius Dale‘as Fisheris iš Singapūro nacionalinio universiteto Medicinos Yong Loo Lin mokyklos sakė suprantantis Indonezijos požiūrio logiką.

„Jaunesni darbingo amžiaus suaugusieji yra paprastai aktyvesni, daugiau bendraujantys ir keliaujantys, tad ši strategija turėtų sumažinti viruso plitimą visuomenėje greičiau nei skiepijant vyresnio amžiaus asmenis, – sakė jis. – Žinoma, senyviems žmonėms gresia didesnė rizika susirgti sunkia liga ir mirti, tad jų vakcinacija turi alternatyvią logiką. Aš įžvelgiu naudą abiejose strategijose.“

Gruodžio pabaigoje pranešta, kad į Indoneziją nuo šių metų pradžios nebus leidžiama atvykti užsieniečiams, taip siekiant siekiant užkirsti kelią Didžiojoje Britanijoje aptiktos naujos atmainos COVID-19 plitimui.

Užsienio reikalų ministrė Retno Marsudi sakė, kad draudimas galios nuo sausio 1 iki 14 d.

Šiuo laikotarpiu į šalį galės atvykti tik Indonezijos pilietybę turintys asmenys, išimtis bus taikoma tik užsienio pareigūnams, turintiems bent ministro statusą. Tačiau net ir jie į šalį galės patekti tik laikydamiesi griežto sveikatos protokolo, sakė ministrė.

Užsieniečiai į Indoneziją dar gali patekti iki ketvirtadienio, tačiau tik parodę neigiamą RT-PGR koronaviruso testo rezultatą, atliktą likus dviem dienoms iki išvykimo.

„Po atvykimo į Indoneziją jų (užsieniečių) bus pareikalauta pasidaryti dar vieną RT-PGR testą ir jei rezultatas bus neigiamas, jie po atvykimo privalės penkias dienas izoliuotis“, – sakė R. Marsudi.

Užsieniečiai po saviizoliacijos turės pasidaryti pakartotinį testą ir jei jo rezultatas bus neigiamas, jiems bus leidžiama tęsti kelionę. Tokia pati tvarka bus taikoma į šalį atvykstantiems Indonezijos piliečiams.

Apie naująjį draudimą paskelbta tądien, kai šalyje buvo patvirtinti 5 854 nauji koronaviruso atvejai, bendrą jų skaičių padidinę iki 719 219. Iš viso nuo ligos šalyje mirė 21 452 pacientai, įskaitant 215 žmonių, mirusių per praėjusią parą.

Beveik visa Javos sala pagal paveiktumą yra laikoma raudonąja zona, o sveikatos darbuotojai yra perspėję, kad ligoninėse mažėja lovų infekuotiems pacientams gydyti, bei įspėję dėl galimo naujų atvejų šuolio po metų pabaigos švenčių.