Duomenų sulaukta laikotarpiu, kai virtinė valstybių pakartotinai įveda ar pratęsia karantiną, o pandemijos stiprėjimas ima kelti perdegimo grėsmę šalių sveikatos priežiūros sistemoms.

Europoje nuo pandemijos pradžios patvirtinti bent 25 016 506 COVID-19 atvejai ir 559 863 mirtys. Pastaruoju metu žemyne maždaug kas keturias dienas patvirtinama po milijoną naujų atvejų.

Sudaranti tik apie dešimtadalį pasaulio populiacijos, Europa išlieka smarkiausiai paveiktu pasaulio regionu, kuriame užfiksuota apie 30 proc. visame pasaulyje patvirtintų infekcijos atvejų ir mirčių.

Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas antradienį paskelbė apie šalyje įvedamą griežtą visuotinį karantiną ir įspėjo, kad šalyje aptiktas naujos atmainos koronavirusas plinta taip sparčiai, kad šalies sveikatos priežiūros sistema gali palūžti per 21 dieną.

„Akivaizdu, kad mes kartu turime padaryti daugiau, kad galėtume suvaldyti šią naują atmainą, kol šalyje vyksta mūsų vakcinų platinimas“, – kreipdamasis į tautą sakė B. Johnsonas, tuo pat metu pranešdamas, kad karantinas šalyje galios bent šešias savaites.

Vokietija, kuri šiuo metu regione praneša apie daugiausiai per parą nuo ligos mirštančių žmonių, iki sausio pabaigos pratęsė visuotinio karantino galiojimą.

Italijoje šventiniu laikotarpiu įvesti apribojimai pratęsti iki sausio 15 d., o Graikijos vyriausybė įvedė griežtą, nuo sausio 3 iki 11 dienos, galiosiantį karantiną.

Nauji infekcijos protrūkiai pakurstė diskusijas, kaip regione reikėtų platinti vakcinas, – kai kurios valstybės svarsto pasekti Didžiosios Britanijos pavyzdžiu ir pirmąją dozę suleisti kaip įmanoma daugiau žmonių.

Žemyne labiausiai pandemijos paveikta teritorija laikomos rytinės valstybės, kurios yra atsakingos už 30 proc. visų žemyne užfiksuotų infekcijos atvejų, rodo „Reuters“ analizė.

Rusija, tapusi pirmąja Europos valstybe, kurioje bendras infekcijų skaičius viršijo 3 mln., pasaulyje pagal paveiktumą rikiuojasi po tokių valstybių, kaip Indija, Brazilija ir Jungtinės Valstijos.

Apie pastarosiomis dienomis išaugusį naujų atvejų ir hospitalizacijų skaičių pranešė ir Slovakija, kurioje antradienį buvo patvirtinta daugiau kaip 2,9 tūkst. naujų infekcijų.