„Šis prezidentas nebeturėtų eiti pareigų nė vienos dienos“, – sakė Ch. Schumeras ir pagrasino apkalta, jeigu D. Trumpo kabinetas nepripažins jo negalinčiu eiti pareigų, remiantis JAV konstitucijos 25-uoju straipsniu.

„Šis prezidentas nebeturėtų eiti pareigų nė vienos dienos“, – sakė Ch. Schumeras ir pagrasino apkalta, jeigu D. Trumpo kabinetas nepripažins jo negalinčiu eiti pareigų, remiantis JAV konstitucijos 25-ąja pataisa.

Šis raginimas nuskambėjo likus dviem savaitėms iki išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos.

Niujorko valstijoje išrinktas Ch. Schumeras paragino įsikišti viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, trečiadienį supykdžiusį D. Trumpą savo pripažinimu, kad jis negali anuliuoti prezidento pralaimėjimo per formalų Kongreso posėdį rinkimų rezultatams patvirtinti, tapusį riaušininkų įtūžio taikiniu.

Ch. Shumeras ragino M. Pence'ą pasinaudoti konstitucijos 25-ąja pataisa, skelbiančia, kad JAV administracijos nariai balsų dauguma gali pašalinti iš posto prezidentą, jeigu jis pripažįstamas negalinčiu eiti šių pareigų.

„Greičiausias ir veiksmingiausias būdas... pašalinti prezidentą iš pareigų – kad viceprezidentas nedelsdamas pasinaudotų 25-ąja pataisa“, – sakė Ch. Schumeras ir pabrėžė, kad tai galėtų būti atlikta jau ketvirtadienį.

Jeigu viceprezidentas ir kabinetas atsisakys žengti į priekį, Kongresas turėtų iš naujo susirinkti, kad surengtų apkaltą prezidentui“, – pridūrė senatorius.

Senato daugumos lyderis respublikonas Mitchas McConnellas jau paliepė senatoriams grįžti namo iki inauguracijos išvakarių.

Tačiau Ch. Schumeras gali tapti naujuoju Senato daugumos lyderiu, nes prognozuojama, kad per rinkimų Džordžijoje antrąjį turą šios valstijos abi vietas Kongreso aukštuosiuose rūmuose perims demokratai, tad jų partija perims ir Senato kontrolę.

Jeigu Ch. Schumero grasinimai būtų išpildyti, D. Trumpas taptų pirmuoju prezidentu, kuriam buvo dukart surengtas apkaltos procesas.

Atstovų Rūmai 2019 metų gruodį jau pareiškė apkaltą D. Trumpui už spaudimą Ukrainai, kad ši pradėtų kompromituojantį tyrimą dėl J. Bideno sūnaus veiklos šioje šalyje.

Tačiau D. Trumpas liko poste, nes buvo išteisintas per respublikonų kontroliuoto Senato balsavimą.