Postą paliekantis ministras Salvadoras Illa sakė, kad padėtis kelia „didžiulį susirūpinimą“. Jis įspėjo, jog „priešaky laukia sudėtingos savaitės ir žmonės privalo likti budrūs“.

Nors daugelis Europos šalių yra paskelbusios antrą ar net trečią karantiną, Ispanija tokios priemonės netgi nesvarsto, sakė S. Illa.

„To nėra mūsų planuose. Nesvarstome šios priemonės“, – sakė jis.

S. Illa traukiasi iš sveikatos apsaugos ministro pareigų, kad galėtų siekti aukščiausio valdžios posto Katalonijoje per vasarį regione vyksiančius rinkimus.

Ministras tvirtino, kad suvaržymų, kuriuos taikyti leidžia šalyje gegužę paskelbta ekstremalioji padėtis, pakanka.

Pernai kovą Ispanijoje buvo paskelbtas griežtas karantinas, per kurį žmonėms šešias savaites buvo draudžiama eiti pasivaikščioti ar sportuoti. Vėliau vyriausybė ėmė palaipsniui švelninti suvaržymus, pradėdama nuo vaikų.

Tačiau augant sergamumui koronavirusine infekcija kai kurie regionai, savarankiškai vykdantys savo sveikatos politiką, po Naujųjų metų įvedė naktinę komendanto valandą arba uždarė kai kurias įmones.

Šiaurės vakaruose esantis Kastilijos ir Leono regionas, viena iš labiausiai pandemijos paveiktų Ispanijos sričių, netgi nori vėl trumpam įsivesti karantiną, tačiau centrinė vyriausybė su tuo nesutinka.

Ispanijoje nuo pandemijos pradžios nustatyti beveik 2 mln. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 51 tūkst. žmonių nuo šios ligos mirė.

Dauguma šalies regionų yra paskelbę draudimus išvykti už jų ribų be svarbios priežasties. Ši priemonė galioja jau kelis mėnesius.

Katalonijoje, viename iš daugiausiai gyventojų turinčių regionų, ketvirtadienį įsigaliojo naujos taisyklės, draudžiančios gyventojams be būtino reikalo išvykti iš savo miestų ar gyvenviečių.

Turtingas šiaurės rytinis regionas taip pat uždarė prekybos centrus ir sporto klubus, barams ir restoranams leista aptarnauti klientus tik pusryčių ir pietų metų, o savaitgaliais gali dirbti tik būtinų prekių parduotuvės.

Mokyklos atsidarys ne anksčiau kaip sausio 11 dieną, kad mokiniai kiek įmanoma vėliau grįžtų į klases po šeimų susibūrimų kalėdiniu laikotarpiu.