Išpuoliai surengti Kabulo vyriausybės atstovams Katare atnaujinant taikos derybas su Talibanu, kuriomis siekiama užbaigti dešimtmečius trunkantį kruviną konfliktą.

Centrinėje Oruzgano provincijoje ketvirtadienį paryčiais šalia karinės bazės mirtininkui detonavus sprogmenų prikimštą automobilį žuvo šeši saugumo pajėgų nariai, pranešė vienas provincijos tarybos narys, kalbėjęs anonimiškai, nes neturėjo įgaliojimų teikti informacijos žiniasklaidai.

Provincijos tarybos vadovo pavaduotojas Mohammadas Karimas Karimi patvirtino, kad buvo įvykdyta ataka prieš karinę bazę provincijos sostinėje Tairinkote, tačiau duomenų apie aukas neturėjo.

Anot jo, sprogimas buvo toks galingas, kad buvo juntamas visame mieste.

Pietinėje Helmando provincijoje mažiausiai penki civiliai žuvo ir dar penki buvo sužeisti trečiadienį vakare per įtariamą aviacijos smūgį provincijos sostinės Laškar Ga prieigose, pranešė provincijos tarybos vadovas Attaullah Afghanas

Anot jo, tarp aukų esama vaikų ir moterų.

Provincijos gubernatorius Abdul Nabi Elhamas sakė, kad pareigūnai aiškinasi, ar tai buvo aviacijos smūgis ar kitokia ataka.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už atakas Oruzgane ir Helmande.

Tuo metu šiaurinėje Kundūzo provincijoje Talibano kovotojai užpuolė kariuomenės kontrolės postą ir nužudė mažiausiai 12 saugumo pajėgų narių, sakė vienas provincijos valdžios atstovas, kalbėjęs anonimiškai, nes neturi įgaliojimų teikti informacijos žiniasklaidai.

Pasak jo, po atakos pasigesta maždaug dešimties saugumo pajėgų narių. Gali būti, kad juos į nelaisvę paėmė kontrolės postą užpuolę kovotojai. Į rajoną provincijos sostinės Kundūzo prieigose pasiųstos papildomos saugumo pajėgos.

Minėtas pareigūnas nurodė, kad talibai sunaikino dvi karines transporto priemones ir išsigabeno ginklų bei šaudmenų.

Kundūzo provincijos policijos vadovo atstovas Inamuddinas Rahmani patvirtino informaciją apie talibų ataką.

Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad judėjimas prisiima atsakomybę už ataką prieš kariuomenės kontrolės postą. Anot jo, talibų kovotojai nužudė apie 15 saugumo pajėgų narių ir dar 11 sulaikė.

Z. Mujahidas sakė, kad buvo nukauti septyni kontrolės poste budėję saugumo pajėgų nariai ir dar aštuoni kariai iš atskubėjusio pastiprinimo.

Ketvirtadienį Dohoje afganų vyriausybės ir Talibano atstovai atnaujino derybas, kuriose ieškoma būdų dešimtmečius trunkančiam konfliktui užbaigti.

Su pertrūkiais vykstančios derybos atnaujinamos šalyje intensyvėjant smurtui ir stiprėjant abejonėms dėl JAV ir Talibano taikos susitarimo, pasirašyto kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo iniciatyva.