V. Osmani vėlai trečiadienį paskelbtu pareiškimu paleido parlamentą ir paskyrė naujų rinkimų datą.

Praėjusį mėnesį Konstitucinis Teismas pripažino negaliojančiu įstatymų leidėjo iš Aškalių integracijos partijos Etemo Arifi balsą. Teisėjai taip pat nutarė, kad šalyje turi būti surengti nauji visuotiniai rinkimai.

Birželį šio romų parlamentaro balsas užtikrino premjero Avdullah Hoti vyriausybei minimalią 61 mandato daugumą 120 vietų parlamente.

E. Arifi pernai buvo nuteistas 15 mėnesių kalėti dėl 26 tūkst. eurų valstybės lėšų neteisėto panaudojimo. Vis dėlto jis tais pačiais metais balotiravosi parlamento rinkimuose ir buvo išrinktas kaip romų mažumos partijos lyderis.

Rugsėjį E. Arifi pasidavė policijai ir šiuo metu atlieka jam skirtą bausmę.

Kosovas atsiskyrė nuo Serbijos po ginkluoto sukilimo, surengto 1998–1999 metais šiame regione daugumą sudarančių albanų. Šalis paskelbė nepriklausomybę 2008 metais, tačiau Belgradas atsisako ją pripažinti.

Derybos su Serbija dėl santykių normalizavimo, taip pat koronaviruso pandemijos paveiktos ekonomikos gaivinimas bus svarbiausios temos prieš artėjančius parlamento rinkimus – aštuntus per trumpesnę nei 22 metų nepriklausomo Kosovo istoriją.