Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad trečiadienį JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtas Kapitolijaus šturmas yra „JAV vidaus reikalas“, bet teigė, kad šiuos įvykius nulėmė Amerikos politinė sistema.

„Jungtinių Valstijų rinkimų sistema yra archajiška, neatitinka šiuolaikinių demokratijos standartų, kuria galimybes gausiems pažeidimas, o Amerikos žiniasklaida tapo politinės kovos įrankis“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė M. Zacharova.

Pasak jos, visa tai yra pagrindinė šiuo metu Jungtinėse Valstijose stebimo visuomenės susiskaldymo priežastis.

„Linkime draugiškai Amerikos tautai oriai išgyventi šį dramatišką jų pačių istorijos laikotarpį“, – pridūrė URM atstovė.

Tačiau prieš tai ji pasidalino buvusios CNN Maskvos biuro vadovės Jill Dougherty įrašu tviteryje, kuriame tvirtinama, kad „Jungtinės Valstijos jau nebegalės girtis pasauliui esančios demokratijos pavyzdžiu“.

Pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo nuomonės dėl precedento neturinčio chaoso Jungtinėse Valstijose kol kas neišsakė. Su žurnalistais jis trumpai bendravo vėlų trečiadienio vakarą po stačiatikių Kalėdų pamaldų vienoje cerkvėje.

Pasaulio lyderiai teigia, kad įvykiai Vašingtone juos šokiravo.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė: „Tai, kas šiandien nutiko Vašingtone, neturi nieko bendro su tikrąja Amerika“. Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasmerkė incidentą ir pavadino „gėdingu reikalu“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį teigė esanti „įtūžusi ir labai nuliūdinta“ Donaldo Trumpo rėmėjų JAV Kapitolijuje įvykdytų riaušių. Kanclerė tvirtino, kad dėl jų iš dalies kaltas ir D. Trumpas.

„Man labai gaila, kad prezidentas D. Trumpas nuo lapkričio negali pripažinti pralaimėjimo ir negalėjo vakar“, – teigė A. Merkel.

„Pakurstytos abejonės dėl rinkimų rezultatų sukūrė tokią atmosferą, dėl kurios vakarykščiai įvykiai apskritai tapo įmonomi“, – sakė kanclerė.

Kol V. Putinas tyli, štai kaip įvykius Vašingtone įvertino Rusijos politikai.

Rusijos Valstybės Dūmos žemųjų rūmų tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis: „Neramumai Kapitolijuje, sutrukdę oficialiam rinkimų rezultatų patvirtinimui Kongrese, neabejotinai meta šešėlį ant demokratinio valdžios perdavimo proceso. Kaip matome, spalvotųjų revoliucijų (posovietinėse šalyse) bumerangas sugrįžo į Jungtines Valstijas. Visa tai grasina virsti rimta Amerikos valdžios sistemos krize“.

Rusijos Federacijos Tarybos užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas: „Akivaizdu, kad Amerikos demokratija šlubuoja abiem kojomis. Demokratijos atostogos baigėsi. Deja, bet pasiektas naujas dugnas, ir sakau tai be noro įgelti. Amerika prarado kontrolę, išklydo iš kelio, todėl prarado bet kokią teisę bandyti jį primesti kitiems“.

Rusijos radikaliosios dešinės Liberaldemokratų lyderis Vladimiras Žirinovskis: „Donaldai, būk stiprus, mes su tavim, likęs pasaulis tau padės“.

Jungtinių Tautų pasiuntinio pavaduotojas Dmitrijus Polianskis (jo žodžiais dalijasi oficiali Rusijos misijos Jungtinėse Tautose misija): „Kodėl protestuotojų įsiveržimą į Kapitolijų vadinate „terorizmu artimoje aplinkoje“, o štai kruvini įvykiai Kijeve 2014 metais – „garbinga revoliucija“?