Oregano senatorius Jeffas Merkley tviteryje pasidalino nuotrauka, kurioje – dėžės su JAV prezidento rinkimų rezultatais, kuriuos Kongresas planavo trečiadienį skaičiuoti, tačiau nespėjo to padaryti į patalpas įsiveržus rinkimus pralaimėjusio prezidento rėmėjams.

J. Markley teigimu, „jeigu mūsų personalas nebūtų spėjęs jų apsaugoti, įsiutusi minia būtų juos sudeginusi“.

Demokratų senatorė Tammy Duckworth „CBS News“ sakė tą patį ir pridūrė, kad vienas „greitos reakcijos“ padėjėjas laiku čiupo Rinkikų kolegijos popierius.


„Turime juos su savimi“, – džiaugiasi senatorė ir pridūrė, kad „darbus bus galima tęsti, kai tik Senato daugumos lyderis Mitchas McConnelis nurodys tai padaryti“.

Minėtosiose medinėse dėžėse ne vienintelės visų valstijų rinkimų rezultatų kopijos, taigi, net ir jas praradus, sertifikavimo procesas vyktų, tik greičiausiai jam prireiktų daugiau laiko.

Kai gruodį buvo gauti visi rinkimų rezultatai, kelios kopijos išsiųstos kiekvienos valstijos gubernatoriui, Nacionaliniam archyvui ir vietos teisėjui. Federalinis registras skaitmenines kiekvieno sertifikato kopijas paskelbė ir Rinkikų kolegijos puslapyje internete.



Aktyviausi trečiadienį JAV sostinėje kilusių riaušių dalyviai gali būti pripažinti kaltais dėl kurstymo kelti maištą ir nuteisti kalėti iki 20 metų. Kaip pranešė ketvirtadienį laikraštis „Detroit Free Press“, tokios nuomonės laikosi Mičigano valstijos Rytų apygardos prokuroras Matthew Schneideris.

Pasak jo, tiriant dabartinio prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtą JAV Kongreso šturmą bus nustatyti visų jo dalyvių veiksmai ir vaidmuo. Priklausomai nuo šio tyrimo rezultatų ir bus paskelbtos bausmės – nuo nedidelių piniginių baudų už šalies sostinėje įvestos komendanto valandos pažeidimą iki 10 metų kalėjimo už federalinei nuosavybei padarytą žalą, o kai kuriais atvejais galimas ir laisvės atėmimas iki 20 metų, jeigu riaušininkas bus pripažintas kaltu dėl kurstymo kelti maištą.

Trečiadienio vakarą dabartinio Baltųjų rūmų šeimininko D. Trumpo šalininkai šturmu užėmė JAV Kongreso pastatą, kad sutrukdytų patvirtinti lapkričio 3 d. įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas, rezultatus.

Naujausiais duomenimis, per riaušes žuvo keturi žmonės, daugiau kaip 50 protestuotojų buvo sulaikyta.