Keturi politikai ragina pritaikyti 25-ąją JAV Konstitucijos pataisą, o du tvirtina, kad metas inicijuoti prezidento apkaltos procesą, informuoja CNN.

„Reikia surengti apkaltą ir jį nušalinti“, – pareiškė neseniai į postą paskirtas respublikonas.

Kaip ketvirtadienį pranešė naujienų portalas „Axios“, remdamasis šaltiniais Respublikonų partijoje, tokių radikalių planų svarstymo priežastis – būgštavimai, kad D. Trumpo buvimas valdžioje dar dvi savaites, likusias iki Joe Bideno inauguracijos, gali paskatinti naujas riaušes ir susirėmimus.

O konfrontacijos aštrėjimas neigiamai atsilieps ne tik kadenciją baigiančiam prezidentui, bet ir Respublikonų partijai apskritai, mano jos atstovai.

Galimais veiksmų variantais neįvardyti respublikonai laiko apkaltos procedūrą, bet jai tikriausiai neužtektų laiko, kitas būdas nušalinti D. Trumpą nuo valdžios – remtis JAV Konstitucijos 25-ąja pataisa, numatančia valstybės vadovo atsistatydinimą, jeigu jo pareikalauja viceprezidentas ir dauguma vykdomosios valdžios institucijų vadovų.

Bet tam reikalingas viceprezidento Mike‘o Pence‘o pritarimas. Kongresas taip pat gali pareikšti nepasitikėjimą D. Trumpu, bet, kaip pažymi portalas, šis žingsnis neduos pastebimų praktinių rezultatų.

Vienas buvęs aukšto rango pareigūnas samprotavo, kad prezidento veiksmai yra tiek nepateisinami, jog jį nušalinti derėtų net likus visiškai nedaug iki prezidentavimo kadencijos pabaigos.

„Manau, sistemai suduotas stiprus smūgis, – kalbėjo buvęs pareigūnas. – Kaip po viso šito galima leisti, kad dar dvi savaites jis liktų poste?“

Jei būtų paskelbta apkalta ir D. Trumpas būtų nušalintas nuo prezidento pareigų, nepaisant to, kad šitai būtų padaryta visiškai besibaigiant jo kadencijai, Senatas galėtų balsuoti už tai, jog D. Trumpas niekada nebeturėtų teisės užimti kokio nors federalinio posto. Kita vertus, jei būtų pritaikyta 25-oji Konstitucijos pataisa, viceprezidentas Mike‘as Pence‘as ir Kabineto dauguma turėtų balsuoti už tai, kad D. Trumpas būtų nušalintas nuo pareigų dėl nesugebėjimo tinkamai pasinaudoti savo galiomis ir vykdyti įsipareigojimus. Toks žingsnis būtų laikomas beprecedenčiu.

25-oji pataisa buvo priimta praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje, kad ligos, sutrikimo ar kitos nelaimės atveju prezidentui tapus fiziškai ar protiškai nepajėgiam eiti pareigas šalies vairą laikinai galėtų perimti jo paties administracija.

Pasak CNN informavusio Respublikonų partijos atstovo, kai kurie Kabineto nariai jau diskutuoja apie 25-osios pataisos pritaikymą.

Nors diskusijos jau vyksta, sunku pasakyti, ar susirinks pakankamai už D. Trumpo nušalinimą pasisakančių Kabineto narių. Anot informaciją perdavusio šaltinio, žinia apie vykstančius pokalbius pasiekė ir Kapitolijaus kalvą, todėl apie diskusijas jau žino kai kurie senatoriai.

Praėjus vos kelioms minutėms po išpuolių prieš Kapitolijų, respublikonai ėmė dar kartą svarstyti D. Trumpo nušalinimo idėją – sprendimą, kurio beveik nė vienas iš jų nesiryžo priimti per prieš metus vykusį apkaltos klausimų nagrinėjimą.

Galingas pasmerkimas, kurio sulaukė D. Trumpas, taip pat laikomas neturinčiu precedento. Buvęs JAV prezidentas George‘as W. Bushas, šiaip jau pernelyg nesireiškiantis viešumoje, trečiadienį vakare išplatino priekaištų kupiną pranešimą, kuriame prie Kapitolijaus kilusį maištą pavadino pasibjaurėtinu ir širdį veriančiu vaizdu. Nors D. Trumpo pavardės G. W. Bushas ir nepaminėjo, prisipažino esąs „priblokštas, matydamas, kaip neatsakingai nuo pat savo išrinkimo elgiasi kai kurie politiniai lyderiai ir kiek mažai pagarbos šiandien demonstruojama [JAV] institucijoms, tradicijoms ir įstatymams“.

Jutos valstijos senatorius Mittas Romney – vienintelis respublikonas, pernai balsavęs už prezidento apkaltą, – nuėjo dar toliau: jis prezidentą pavadino savanaudžiu, tyčia klaidingai informavusiu savo šalininkus apie rinkimus. Įvykius prie Kapitolijaus M. Romney pavadino maištu ir apkaltino D. Trumpą, teigdamas, kad būtent jis „sukurstė [savo šalininkus] kaip tik tą rytą imtis veiksmų“.

Vajomingui atstovaujanti respublikonė ir Atstovų rūmų narė Liz Cheney ne ką mažiau nei M. Romney piktinosi D. Trumpo elgesiu.

„Nekyla abejonių, kad minią sutelkė prezidentas. Jis ją ir pakurstė – kreipėsi į minią, – sakė L. Cheney per interviu „Fox News“. – Jis įplieskė liepsną.“

Negailestingas buvo ir senatorius iš Arkanzaso Tomas Cottonas, apskritai garsėjantis kaip ištikimas D. Trumpo rėmėjas.

„Prezidentui jau per vėlu pripažinti rinkimų rezultatus, metas nustoti klaidinti Amerikos žmones ir skatinti minios įtūžį“, – pasakė M. Cottonas.

Nepasitenkinimą prezidentu reiškė ir kiti ant Kapitolijaus kalvos posėdžiaujantys respublikonai.

„Prezidentas privalo visa tai nutraukti, – CNN korespondentui Jake‘ui Tapperiui sakė atstovas iš Viskonsino Mike‘as Gallagheris. – Lai šitai liaujasi. Viskas baigta. Rinkimai jau įvyko.“

Atstovas iš Ilinojaus Adamas Kinzingeris nebuvo nusiteikęs bent kiek sureikšminti trečiadienį po pietų socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodžiusios D. Trumpo žinutės, kurioje prie Kapitolijaus susirinkusių riaušininkų buvo prašoma išlikti ramiems.

„Tai bailumas, – pareiškė A. Kinzingeris J. Tapperiui iš CNN. – Jis turi išeiti ir pasakyti, kad pralaimėjo rinkimus.“

Nors neatrodo, kad D. Trumpas būtų linkęs nusileisti, du ilgalaikiai Respublikonų partijos aktyvistai ir Baltųjų rūmų sąjungininkai tvirtina, kad prezidentui metas pasitraukti.

„M. Pence‘as turėtų imtis prieš jį veiksmų, vadovaudamasis 25-ąja pataisa“, – nurodė vienas.

„Būtina nedelsiant pritaikyti 25-ąją pataisą“, – tvirtino kitas.