Keli vyriausieji prezidento Donaldo Trumpo patarėjai, tarp kurių – ir patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Robertas O‘Brienas, svarsto galimybę po šalies vadovo reakcijos į įvykius Kapitolijuje, kur įsiveržė agresyviai nusiteikę jo šalinininkai, atsistatydinti. Tokią informaciją patvirtino daugybė šaltinių, rašo CNN.

R. O‘Brienas, patarėjo nacionaliniais klausimais pavaduotojas Mattas Pottingeris ir prezidento administracijos vadovo pavaduotojas Chrisas Liddellis svarsto galimybę palikti postus, teigia gerai informuoti šaltiniai ir priduria, kad M. Pottingerio pasitraukimas – neišvengiamas, o kiti dar gali persigalvoti.

Buvusi Baltųjų rūmų komunikacijos vadovė ir atstovė spaudai, dabartinė pirmosios Jungtinių Valstijų ponios Melanios Trump personalo vadovė Stephanie Grisham trečiadienio popietę pateikė prašymą nedelsiant atleisti iš darbo. Tokį sprendimą jį priėmė po skandalingo incidento Kapitolijuje, skelbia Baltųjų rūmų atstovai.

Trečiadienį iš pareigų skubos tvarka pasitraukė ir Baltųjų rūmų socialinių reikalų sekretorė Anna Cristina Rickie Niceta, praneša CNN.

S. Grisham ir A. C. R. Niceta buvo vienos iš ilgiausiai prezidento Donaldo Trumpo administracijoje dirbusių profesionalų.

Baltųjų rūmų patarėja ryšiams su visuomene Sarah Matthews trečiadienio vakarą taip pat pranešė besitraukianti, išplatintame pranešime ji teigia, kad buvo didžiulė garbė dirbti D. Trumpo administracijoje, tačiau „tai, kas nutiko šiandien, ją labai sukrėtė“.

Nors D. Trumpo administracijai Baltuosiuose rūmuose liko vos keturiolika darbo dienų, dauguma patarėjų darbą baigs dar iki sausio 20 dienos. Juos papiktino prezidento elgesys, tad ilgiau dirbti kartu nebenori, skelbia CNN.

Ar prie S. Grisham prisijungs ir atsistatydins daugiau D. Trumpo komandos profesionalų, lieka neaišku, tačiau nepasitenkinimas Baltuosiuose rūmuose nepalieka abejonių, kad paskutinės darbo Baltuosiuose rūmuose dienos D. Trumpui bus nelengvos.

Prezidento personalas neslepia esąs sukrėstas D. Trumpo elgesio.

Socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusiame vaizdo įraše, darytame miniai įtūžusių D. Trumpo pasekėjų įsibrovus į JAV Kapitolijaus pastatą, D. Trumpas tarsi pritaria įsibrovėlių veiksmams ir kartoja melagingus teiginius apie suklastotus rinkimų rezultatus.

D. Trumpas trečiadienį paragino Kapitolijų šturmavusius savo rėmėjus eiti namo, tačiau vėl pakartojo kaltinimus, neva prezidento rinkimai buvo suklastoti.

„Suprantu jūsų skausmą. Iš mūsų buvo pavogti rinkimai (...). Bet dabar turite eiti namo. Mums reikia taikos, mums reikia tvarkos“, – pareiškė D. Trumpas tviteryje paskelbtame vaizdo įraše.

Šis įrašas buvo paskelbtas praėjus daugiau kaip dviem valandoms po to, kai protestuotojai pradėjo šturmuoti Kapitolijaus rūmus, kur įstatymų leidėjai buvo susirinkę į nepaprastąjį posėdį, siekdami patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatus ir išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę.

D. Trumpas savo šalininkus vadino „labai ypatingais“ žmonėmis, bet pridūrė: „Negalime daryti paslaugos tiems žmonėms [D. Trumpo oponentams]. Mums reikalinga taika. Taigi, eikite namo. Mes jus mylime. Jūs – labai ypatingi.“

Respublikonų įstatymų leidėjai ir buvę JAV administracijų pareigūnai primygtinai ragino D. Trumpą paskelbti pareiškimą savo rėmėjams, kad smurtas būtų nuslopintas.

D. Trumpas, kuris demonstruodavo ryžtą ilgai nedelsti ir siųsti į gatves Nacionalinę gvardiją malšinti protestų, iš pradžių taip pasielgti Kapitolijaus incidento atveju delsė, teigia vienas gerai informuotas šaltinis.

Baltųjų rūmų personalas buvo akivaizdžiai sukrėstas D. Trumpo reakcijos į įvykius Kapitolijuje. Prezidentas buvo nederamai entuziastingas dėl protesto ir neskubėjo įsibrovėlių smerkti, pasakoja liudininkai.

D. Trumpas sutiko įrašyti trumpą vaizdo įrašą tik tada, kai tai padaryti jį ėmė spausti personalas. Galiausiai prezidentas pro barikadas prasiveržusiems negailėjo palaikymo ir supratimo žodžių, pasakoja du žmonės.

Netrukus tviteryje D. Trumpas stojo ginti įsibrovėlių. Prezidento personalas neslepia esąs sukrėstas D. Trumpo elgesio.

„Facebook“ trečiadienį laikinai užblokavo JAV prezidento D. Trumpo paskyrą dėl žinučių, kurios, socialinio tinklo teigimu, skatina smurtą, jo šalininkams šturmavus Kapitolijų.

Tokį pat žingsnį žengė ir socialinis tinklas „Twitter“.

Tokių priemonių imtasi, nes prezidentas socialiniuose tinkluose pateikė daugybę melagingų teiginių, įskaitant trumpą vaizdo įrašą, apie esą iš jo pavogtus rinkimus, kuriuos jis pralaimėjo Joe Bidenui.

„Mes nusprendėme, kad iš esmės šie įrašai ne mažina, bet prisideda prie nuolatinio smurto rizikos“, – sakė „Facebook“.

Kalifornijoje įsikūrusi socialinių tinklų milžinė sakė, kad D. Trumpas 24 valandas negalės skelbti pranešimų feisbuke ir instagrame.

„Twitter“ savo ruožtu kadenciją baigiančio prezidento paskyrą užblokavo 12 valandų.

Socialinis tinklas pareiškė, kad D. Trumpo pranešimais pažeidžiamos platformos pilietinio sąžiningumo taisyklės ir kad dėl bet kokių būsimų pažeidimų „@realDonaldTrump“ paskyra bus sustabdyta visam laikui“.

Įstatymų leidėjams teko slėptis po kėdėmis ir užsidėti dujokaukes, o policija bandė užbarikaduoti pastatą. Kapitolijaus viduje buvo pašauta moteris, ji vėliau mirė, o Vašingtono merė, siekdama suvaldyti smurtą, paskelbė naktinę komendanto valandą.

Vašingtono policijos viršininkas Robertas Contee sakė, kad trečiadienį dėl komendanto valandos pažeidimų, neteisėto patekimo į patalpas ir su ginklais susijusių kaltinimų buvo suimti 52 žmonės, 26 iš jų – Kapitolijaus viduje.

Keturiolika policininkų sužeisti, vienas – sunkiai, kai buvo įtrauktas į minią ir užpultas, pridūrė jis.

D. Trumpas, kelias savaites nepagrįstai puldinėjęs rinkimų sąžiningumą, paragino savo šalininkus vykti į Vašingtoną protestuoti prieš oficialų J. Bideno pergalės patvirtinimą Kongrese. Kai kuriems respublikonų įstatymų leidėjams reiškiant prieštaravimus dėl rezultatų, į kompleksą įsiveržusi minia staiga sustabdė procesą.

Protestai ir respublikonų prieštaravimai dėl rinkimų rezultatų prilygo beveik neįsivaizduojamam iššūkiui Amerikos demokratijai ir atskleidė, kaip pagilėjo susiskaldymas per ketverius D. Trumpo prezidentavimo metus.

Nors pastangos blokuoti J. Bideno prisaikdinimą sausio 20 dieną pasmerktos žlugti, parama, kurią D. Trumpas gavo už pastangas panaikinti rinkimų rezultatus, smarkiai įtempė JAV demokratijos garantus.

„Jūs nelaimėjote“

Kongresui vėl susirinkus vakare, įstatymų leidėjai smerkė Kapitolijaus šturmą ir žadėjo patvirtinti Rinkikų kolegijos balsus, nulėmusius J. Bideno pergalę, net jei tai užtruktų visą naktį.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as, pratęsęs Senato posėdį, tiesiogiai kreipėsi į protestuotojus ir pareiškė: „Jūs nelaimėjote.“

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas teigė, kad „nesėkmingas sukilimas“ pabrėžė įstatymų leidėjų pareigą patvirtinti balsus. Atstovų rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi sakė, kad Kongresas parodys pasauliui, „iš ko susideda Amerika“, užbaigdamas tvirtinti balsus.

Demonstruodami ryžtą, tiek Atstovų rūmai, tiek Senatas tvirtai atmetė pirmąjį prieštaravimą dėl rinkimų rezultatų iš Arizonos, kurį iškėlė teksasietis respublikonų senatorius Tedas Cruzas ir arizonietis Atstovų rūmų narys Paulas Gosaras. Visgi dauguma žemųjų Kongreso rūmų respublikonų palaikė šį prieštaravimą. Procedūra užsitęsė iki nakties.

Prezidentas suteikė savo šalininkams postūmį trečiadienio rytą mitinge prie Baltųjų rūmų – paragino susirinkusiuosius žygiuoti į Kapitolijų. Didžiąją popietės dalį jis praleido savo privačiame valgomajame prie Ovaliojo kabineto, stebėdamas smurto scenas per televiziją.

Savo darbuotojų paragintas, parašė porą žinučių tviteryje ir paskelbė vaizdo įrašą, kuriame pasakė šalininkams, kad laikas „ramiai eiti namo“, tačiau vis tiek teigė palaikantis juos.

Kiek vėliau „Twitter“ pirmą kartą 12 valandų užblokavo D. Trumpo paskyrą ir pareikalavo, kad jis pašalintų žinutes, pateisinančias smurtą, ir grasino „visam laikui blokuoti“ jo paskyrą. Kadenciją baigiančio prezidento paskyrą parai užblokavo ir „Facebook“.

„Beprecedentis užpuolimas“

Išrinktasis prezidentas J. Bidenas savo ruožtu pareiškė, kad Amerikos demokratija „buvo beprecedentiškai užpulta“. Taip kalbėjo ir daug Kongreso narių, tarp jų ir respublikonai.

Buvęs prezidentas George'as W. Bushas sakė, kad įvykius Vašingtone stebėjo „netikėdamas ir nusiminęs“.

Kapitolijaus pastatas šimtmečius tapdavo protestų, kartais peraugdavusių į smurtą, vieta. Tačiau trečiadienio įvykiai buvo ypač stulbinantys tiek dėl to, kad jie bent iš pradžių klostėsi su numanomu prezidento pritarimu, tiek dėl pagrindinio tikslo panaikinti laisvų ir sąžiningų prezidento rinkimų rezultatus.

Įtampa jau buvo labai didelė, kai įstatymų leidėjai ankstyvą trečiadienio popietę rinkosi į bendrą Kongreso posėdį, per kurį turėjo būti patvirtinti po lapkričio 3-iąją įvykusių visuotinių rinkimų surengto Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatai. J. Bidenas užsitikrino iš viso 306 rinkikų balsus, o D. Trumpas – 232.

Daugiau nei 150 respublikonų įstatymų leidėjų planavo pritarti prieštaravimams dėl rezultatų kai kuriose valstijose, nors nėra jokių įrodymų, kad rinkimus būtų temdęs sukčiavimas ar neteisėti veiksmai.

D. Trumpas dar per trečiadienio mitingą ragino M. Pence'ą neleisti patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatų, o vėliau tviteryje parašė: „Padaryk tai, Mike'ai, laikas ypatingai drąsai!“

Tačiau prieš pat posėdį M. Pence'as paskelbė pareiškimą, kuriame pabrėžė – „Konstitucija neleidžia man vienašališkai prisiimti įgaliojimo nuspręsti, kurie rinkikų balsai turi būti įskaičiuoti, ir kurie – ne“.

Paskui keli respublikonai paskelbė, kad atsisakys savo prieštaravimų dėl rinkimų rezultatų, įskaitant senatorę iš Džordžijos Kelly Loeffler; ji antradienį pralaimėjo savo varžovui demokratui antrame rinkimų į Senatą ture.

Gyvybių neteko 4 žmonės

Pro policiją prasiveržę ir į pastatą patekę protestuotojai šaukdami ir mojuodami D. Trumpo ir JAV vėliavomis ėjo per sales. Įstatymų leidėjams buvo liepta slėptis po savo kėdėmis ir stalais ir užsidėti dujokaukes, nes Kapitolijaus rotondoje buvo panaudotos ašarinės dujos. Kai kurie Atstovų rūmų įstatymų leidėjai tviteryje parašė, kad jie slėpėsi savo kabinetuose.

Atstovų rūmų narys demokratas Scottas Petersas žurnalistams pasakojo, kad jis buvo rūmuose, kai riaušininkai pradėjo juos šturmuoti. Saugumo pareigūnai „liepė mums visiems gultis ant žemės, matėsi, kad jie kovojo su kažkokiu užpuolimu“. Jis sakė, kad durys buvo užstumtos kažin kokiu baldu.

„Ir jie buvo ištraukę ginklus“, – pridūrė S. Petersas.

Kapitolijuje buvo nušauta moteris, buvusi minioje, ji bandė įsilaužti į barikaduotas patalpas, kur stovėjo ginkluoti pareigūnai, pranešė policija.

Kapitolijaus policija šovė jai į krūtinę, o ligoninėje buvo konstatuota moters mirtis. Pasak žiniasklaidos, ši moteris buvo Ashli Babbitt, „tvirta prezidento šalininkė“, anksčiau tarnavusi JAV oro pajėgose.

Miesto policija pranešė, kad per ilgą protestą Kapitolijuje ir šalia jo gyvybių neteko dar trys žmonės, bet šių mirtis nesiejama su smurtu: jiems prireikė skubios medicininės pagalbos.

Pentagonas pranešė, kad mobilizuoti apie 1 100 Kolumbijos apygardos nacionalinės gvardijos narių padėti palaikyti tvarką prie Kapitolijaus.

Temstant sustiprintos teisėsaugos pajėgos pradėjo stumti protestuotojus iš teritorijos aplink Kapitolijų, leisdamos ašarines dujas ir sprogdindamos kurtinamąsias granatas. Buvo matyti dideli ašarinių dujų debesys. Policija su visa riaušių malšinimo ekipuote judėjo laipteliais žemyn, susiremdama su demonstrantais.

Vykstant evakuacijai, darbuotojai griebė dėžes su Rinkikų kolegijos balsais. Priešingu atveju, anot senatoriaus Jeffo Merkley, protestuotojai balsalapius tikriausiai būtų sunaikinę.