„Šiuo metu analizuojame situaciją, kad sužinotume, kaip mums gali reikėti reaguoti. Mums atviros kitos galimybės, pavyzdžiui, sankcijos“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

Honkongo policija trečiadienį pranešė, kad per anksti ryte surengtą operaciją, kurią vykdė maždaug tūkstantis pareigūnų, dėl „ardomosios veiklos“ buvo areštuoti 53 žmonės. Tai buvo didžiausia tokia operaciją nuo to laiko, kai miestui buvo primestas drakoniškas saugumo įstatymas.

Policijos reidas buvo naujausia salvė Pekino kovoje už opozicijos nuslopinimą šiame pusiau autonominiame mieste, kur 2019 metais didžiulėse ir kartais smurtinėse demonstracijose už demokratiją dalyvaudavo milijonai žmonių.

Kaltinimus išprovokavo opozicijos grupių bandymas praėjusiais metais laimėti daugumą iš dalies renkamoje miesto įstatymų leidybos institucijoje.

Sulaikytieji atstovauja įvairioms Honkongo opozicijos spektro dalims; tarp jų yra tokie buvę įstatymų leidėjai veteranai kaip Jamesas To, Andrew Wanas, Lam Cheuk-tingas, Claudia Mo, taip pat grupė jaunesnių aktyvistų, įskaitant socialinę aktyvistę, buvusią žurnalistę Gwyneth Ho, vieno rajono tarybos narę Tiffany Yuen ir aktyvistą Jeffrey Andrewsą, skiriantį daug dėmesio etninėms mažumoms.

Nacionalinio saugumo policija taip pat atliko kratą teisės firmoje, garsėjančioje tuo, kad imasi žmogaus teisių bylų.

Šiai firmai dirbantis amerikietis Johnas Clancey buvo areštuotas dėl įtariamos „ardomosios veiklos“, naujienų agentūrai AFP sakė du šaltiniai. Tai pirmas kartas, kai pagal naująjį Kinijos įstatymą sulaikytas JAV pilietis.

Pekinas šiuos areštus vadina būtina priemone norint sustabdyti „išorės jėgas ir asmenis“, siekiančius pakenkti Kinijai.

Dėl operacijos anksčiau trečiadienį priekaištavo Antony Blinkenas, JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno pasirinktas į būsimus valstybės sekretorius. Jis sakė, kad Kinijos valdžia rengia „puolimą prieš tuos, kas drąsiai propaguoja visuotines teises“.

„Bideno ir [išrinktosios viceprezidentės Kamalos] Harris administracija stos už Honkongo žmones ir prieš Pekino griežtas priemones demokratijos atžvilgiu“, – pridūrė jis.