Remiantis koalicijos sutartimi, premjeras paragino aljansą „Už plėtrą/Už!“ pasiūlyti naują kandidatą į šį postą, informavo valstybės kanceliarija.

K. Karinis anksčiau keletą kartų išreiškė nepasitenkinimą Sveikatos apsaugos ministerijos ir I. Vinkelės rezultatais kovojant su koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimu, tačiau naujausia jo kritika buvo susijusi su aiškaus skiepijimo plano stygiumi.

K. Karinis antradienį pabrėžė, kad Latvija yra pasiekusi kovos su koronaviruso epidemija lemiamą etapą ir kad tik kiek įmanoma spartesnis visuomenės imunizavimas leis greičiau grįžti prie įprasto gyvenimo ir ekonominės veiklos.

Vakcinavimo programos „pagrindas turi būti aiškus ir visuomenei suprantamas vakcinų prieinamumo planas. Jau nuo pandemijos antrosios bangos pradžios kovojame su padariniais, kad kai galėjome veikti sparčiai ir prevenciškai, aiškaus ir suprantamo veiksmų plano nebuvo. To pasekmės – [klaidinamos] interpretacijos ir dezinformacija, nuo kurių kenčiame visi kaip visuomenė. Tai tęstis nebegali“, – pabrėžė premjeras.

Pasak jo, vakcinų prieinamumo planas yra nacionalinio lygio dokumentas ir valstybės prioritetas. Jį rengiant ir koordinuojant privalo būti įtrauktos visos su gyventojais betarpiškai dirbančios tarnybos, įskaitant savivaldybes ir šeimos gydytojus, kalbėjo K. Karinis.

„Atsižvelgdamas į visas šias aplinkybes nutariau pareikšti nepasitikėjimą ministre ir apie tai informavau koalicijos partnerius. Vyriausybės komandoje laukiu energingo žmogaus, turinčio aiškią viziją, kaip įtikinamai vadovauti kovai su pandemija ir suteikti jai naują postūmį“, – pridūrė premjeras.

Latvijos sveikatos apsaugos ministrė sutiko atsistatydinti, tačiau sakė, kad tai bandymas perkelti atsakomybę.

Pasak I. Vinkelės, premjeras, kaip komandos vadovas, turi teisę reikalauti ministro atsistatydinimo, o jos pareiga yra tokį reikalavimą patenkinti.

„Manau, kad tai iš tikrųjų yra premjero bandymas perkelti atsakomybę ir surasti atpirkimo ožį situacijoje, kurią diplomatiškai galima pavadinti nelabai koordinuotu ir sklandžiu krizės valdymu“, – sakė ji ir nurodė, kad krizę turėtų valdyti premjeras.

„Akivaizdu, kad kiekvienas vadovas turi savus komandos motyvavimo ir krizių sprendimo metodus“, – pridūrė I. Vinkelė.

Krisjanis Karinis

Paklausta, ar planuoja atsistatydinti, ji atsakė: „Kokia alternatyva? Laikytis durų – negeras stilius ir prieštarauja mano principams.“

Pasak I. Vinkelės, ji apie premjero reikalavimą sužinojo iš kolegų, nes premjeras sušaukė koalicijos bendradarbiavimo tarybos posėdį vakcinavimo nuo COVID-19 planui aptarti. I. Vinkele sakė, jog buvo pasirengusi jame dalyvauti, bet negavo kvietimo.

Paklausta apie galimą būsimą ministrą, I. Vinkelė nurodė, kad savo partijoje mato vieną potencialų kandidatą, bet jo pavardės nenurodė.

K. Karinis iš centro dešiniųjų partijos „Naujoji vienybė“ antradienį pareiškė nepasitikėjimą partijos „Judėjimas „Už!“ sveikatos apsaugos ministre ir pagal bendradarbiavimo susitarimą paragino aljansą „Už plėtrą/Už!“, kuriam priklauso „Judėjimas „Už!“, paskirti naują kandidatą į šį postą, naujienų agentūrai BNS nurodė premjero biuras.

Pagal koalicijos susitarimą K. Karinis antradienį informavo koalicijos partnerius, kad pasirašys dokumentus, kuriais reikalaujama I. Vinkelės atsistatydinimo sausio 7 dieną.

I. Vinkele poste liks iki ketvirtadienio, bet gynybos ministras Artis Pabrikas, priklausantis liberalų partijai „Už Latvijos plėtrą“ iš aljanso „Už plėtrą/Už!“, eis sveikatos ministro pareigas, kol bus paskirtas naujas ministras.

K. Karinis sakė, kad antradienį ryte susitiko su visais koalicijos partneriais ir atskirai su „Už plėtrą/Už!“ atstovais, kurių paprašė iškelti naują, energingą ir gabų kandidatą į sveikatos apsaugos ministrus.

Pagrindinė nesutarimų tarp Latvijos ministro pirmininko K. Karinio ir sveikatos apsaugos ministrės I. Vinkelės priežastis yra radikalus nuomonių skirtumas, sausio 5 d. Latvijos visuomeninei televizijai pasakojo I. Vinkelė.

Kiek anksčiau tą pačią dieną šalies premjeras sakė, kad reikalaus sveikatos apsaugos ministrės atsistatydinimo dėl neaiškaus ir uždelsto skiepijimo nuo COVID-19 plano.

I. Vinkelė nurodė, jog reikalavimas atsistatydinti jai nebuvo staigmena, tačiau nustebino jo pateikimo būdas.

„Vyriausybės vadovas turėjo sukaupti drąsą ir pasakyti: Vinkele, mūsų keliai daugiau nebesusikirs. Ministras pirmininkas K. Karinis pasirinko savo tradicinį metodą, t. y. užuot pranešęs apie rimtą sprendimą asmeniškai, viską išklojo plačiajai visuomenei.“

I. Vinkelė teigė, jog jos ir premjero nuomonė labiausiai nesutampa dėl to, kad, K. Karinio manymu, sveikatos apsaugos ministrė turi rūpintis tik sveikatos sektoriumi.

Savo ruožtu, ministras pirmininkas paaiškino, kad jis nuo pat pandemijos pradžios pasisakė už ryžtingus veiksmus, tačiau nuolatos susidurdavo su I. Vinkelės pasipriešinimu, pavyzdžiui, kalbant apie apsauginių kaukių dėvėjimą. I. Vinkelė sakė, kad „neturėjo nuomonės dėl kaukių“ ir kad jos sprendimai buvo priimti remiantis epidemiologų rekomendacijomis.

Reaguodama į gandus, jog sveikatos apsaugos ministrė neva atsisakė papildomos vakcinos dozių partijos, I. Vinkelė tvirtino, kad tai yra „akivaizdus melas“.

„Pasakysiu tiesiai šviesiai: tai yra melas, akivaizdus melas“, – pareiškė moteris.

Latvijoje per praėjusią parą atlikus 13 946 testus nustatyti 1 229 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejai ir mirė 32 anksčiau užsikrėtę žmonės, rodo trečiadienį paskelbti Ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenys.

Mirę pacientai buvo nuo 45 iki 95 metų amžiaus.

Ankstesnę dieną šalyje koronaviruso infekcija nustatyta 824 žmonėms ir pranešta apie 30 pacientų mirtį.

Iki šiol šalyje patvirtintas 45 171 COVID-19 atvejis, 754 užsikrėtusieji mirė.