Kinijos pareigūnai dar nedavė galutinio leidimo įsileisti PSO paskirtų ekspertų į šalį, nors keletas jų jau leidosi į kelionę, antradienį per spaudos konferenciją sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Leidimas vilkinamas nepaisant mėnesius trukusių derybų ir planavimo tarp kinų pareigūnų ir dešimties ekspertų grupės.

„Ši žinia mane labai nuvylė, ypač atsižvelgus į tai, kad du grupės nariai jau leidosi į kelionę, o kitiems paskutinę minutę nepavyko išvykti, – sakė PSO vadovas. – Mes labai norime, kad ši misija kuo greičiau įvyktų.“

Kinijos valdžios vilkinimas kursto susirūpinimą, jog Pekinas trukdo tarptautinėms pastangoms atsekti pandemijos kilmę, jau pražudžiusią per 1,8 mln. žmonių visame pasaulyje. Sulaukusi kandžių kritikos strėlių dėl to, kad Kinija iš pradžių slėpė krizės mastą, valstybinė žiniasklaida ir vyriausybės pareigūnai stengiasi įpiršti galimą versiją, esą patogenas neatsirado tiktai šioje Azijos šalyje.

Panašu, kad PSO ekspertų grupės nariams teks kuriam laikui atšaukti savo vizitą.

„Ne, laimei, dar nespėjau išvykti“, – tviterio paskyroje rašo olandų virusologė Marion Koopmans, atsakydama į klausimą, ar susidūrė su kelionės kliūtimis.

PSO kritikuojama dėl perdėto prielankumo Kinijos atžvilgiu pandemijos laikotarpiu. Be to, kitos šalys ją kaltina, kad ši pandemijos pradžioje sumenkinusi krizės rimtumą. Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pernai pareiškė, jog supervalstybė nutrauksianti ryšius su PSO, jei ši „nepademonstruos nepriklausomybės“ nuo Kinijos.

Kinijos vyriausiasis epidemiologas Liangas Wannianas, kuris iki praėjusių metų rugsėjo buvo atsakingas už šalies reakcijos į virusą priežiūrą, antradienį, duodamas interviu „Bloomberg News“, pareiškė, kad PSO tyrimas Kinijoje „bus pradėtas jau labai greitai“.

PSO komanda ir ekspertai iš Kinijos planuoja bendromis jėgomis nagrinėti duomenis ir mėginius, paimtus iš Uhano gyvojo turgaus, kur, manoma, užsikrėtė daugelis pirmųjų Kinijos COVID-19 pacientų, sakė jis.

Liangas Wannianas pranešė nuo praėjusių metų liepos bendradarbiaujantis su dviem PSO ekspertais. Anot epidemiologo, jie bendromis pastangomis rengia planą, kaip vykdyti atsekimo procesą Kinijoje.