„Prezidentas ir ponia Bush tikisi sugrįžti į Kapitolijų dalyvauti prezidento Bideno ir viceprezidentės Harris prisaikdinimo ceremonijoje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Freddy Fordas.

„Taikus valdžios perdavimas yra skiriamasis mūsų nesenstančios demokratijos požymis“, – pridūrė jis, netiesiogiai įgeldamas kadenciją baigiančiam prezidentui Donaldui Trumpui, vis dar atsisakančiam pripažinti pralaimėjimą rinkimuose ir kol kas nepatvirtinusiam, kad dalyvaus J. Bideno inauguracijoje.

Anot F. Fordo, tai bus jau aštuntoji prisaikdinimo ceremonija, kurioje dalyvaus G. W. Bushas.

G. W. Bushas, vienintelis tebegyvenantis respublikonų eksprezidentas, apie ketinimą dalyvauti inauguracijoje pranešė per įtemptą politinę savaitę Jungtinėse Valstijose, D. Trumpui desperatiškai ieškant būdų užginčyti savo pralaimėjimą rinkimuose.

Buvęs prezidentas Jimmy Carteris su žmona Rosalynn nedalyvaus J. Bideno inauguracijoje. 96 metų eksprezidento ir jo 93 metų sutuoktinės naujo valstybės vadovo inauguracijoje nebus pirmą kartą nuo 1977-ųjų, kai J. Carteris buvo prisaikdintas 39-uoju Amerikos prezidentu.

Eksprezidento įkurtos nevyriausybinės organizacijos „The Carter Center“ atstovė spaudai sakė, kad Carteriai palinkėjo J. Bidenui ir būsimai viceprezidentei K. Harris „geriausios kloties“ ir tikisi sėkmingo naujos administracijos darbo.

J. Bidenas buvo jaunas senatorius iš Delavero ir J. Carterio sąjungininkas, kai šis Džordžijos politikas ėjo JAV prezidento pareigas.

Garbaus amžiaus Carteriai per koronaviruso pandemiją beveik visą laiką leidžia savo namuose Pleinso mieste Džordžijoje, kur abu užaugo ir sugrįžo, kai 1981 metais paliko Baltuosius rūmus.

Trečiadienį viceprezidentas Mike'as Pence'as pirmininkaus bendram abejų Kongreso rūmų posėdžiui, kuriame turi būti patvirtinti Rinkikų kolegijos balsavimo rezultatai ir J. Bideno pergalė valstybės vadovo rinkimuose.

Tuo metu D. Trumpas planuoja pasirodyti mitinge, kuris organizuojamas reiškiant protestą prieš prezidento rinkimų rezultatų tvirtinimą. Jis paragino M. Pence'ą „nepripažinti apgaulės būdu paskirtų rinkikų“. Visgi viceprezidentas tokių teisinių įgaliojimų neturi.

G. W. Bushas paskambino J. Bidenui lapkričio 8-ąją – kitą dieną po to, kai JAV žiniasklaida paskelbė demokratą rinkimų nugalėtoju, ir pasveikino su pergale.

Tąsyk eksprezidentas sakė, kad J. Bidenas yra „geras žmogus, pelnęs galimybę vesti pirmyn ir vienyti mūsų šalį“.

„Amerikos žmonės gali būti tikri, kad šie rinkimai buvo neabejotinai sąžiningi“, – sakė G. W. Bushas ir pridūrė, jog „rinkimų baigtis yra aiški“.