Šveicarijoje koronavirusinė infekcija pastaruoju sparčiai plinta. Šalyje iki šiol nustatyti 28 užsikrėtimo mutavusiu koronavirusu atvejai – žmonėms, atvykusiems iš Britanijos arba su jais kontaktavusiems.

„Šis naujas variantas gali elgtis tarsi pandemija pandemijoje“, – žurnalistams sostinėje Berne sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų kontrolės departamento vadovė Virginie Masserey.

„Tai reiškia, kad jis gali plisti eksponentiškai ir iš tiesų pridėti naują bangą prie esamos [epidemijos] bangos, – aiškino ji. – Štai kodėl labai svarbu laikytis rekomenduojamų priemonių, siekiant iš tikrųjų sumažinti užsikrėtimų skaičių.“

Naujos atmainos koronavirusas užfiksuotas septyniuose iš 26 Šveicarijos kantonų, įskaitant Ciurichą, Ženevą ir Berną.

„Šių mutavusių padermių dabar esama Šveicarijoje ir, pasak mokslo ekspertų, jos yra daug užkrečiamesnės“, – sakė Kantonų gydytojų asociacijos pirmininkas Rudolfas Hauri.

„Žinant, kad Šveicarijoje viruso aktyvumas arba plitimas kelias savaites buvo smarkiai per didelis... privalome žūtbūt mėginti pavėlinti šios padermės spartesnį plitimą“, – pridūrė jis.

Pasak V. Masserey, jeigu naujojo koronaviruso varianto nepavyks suvaldyti, tektų griežtinti karantino priemones.

Šveicarija gruodžio 23-iąją tapo pirmoji Vakarų Europos žemyninės dalies valstybė, pradėjusi skiepyti nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19. Šalyje naudojama bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina.

8,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje pirmąsias vakcinos dozes jau gavo apie 233 tūkst. žmonių. Tikimasi, kad iki vasario pabaigos bus paskiepyta daugiau kaip 1,5 milijono.

Ši turtinga Alpių valstybė yra užsakiusi apie 15,8 mln. dozių COVID-19 vakcinos iš gamintojų „Pfizer/BionTech“, „Moderna“ ir „AstraZeneca“.

Antradienį buvo paskelbta, kad per pastarąją parą Šveicarijoje buvo nustatyta beveik 4 000 tūkst. naujų COVID-19 atvejų ir mirė beveik 100 anksčiau užsikrėtusių pacientų. Bendras šalyje nustatytų koronavirusinės infekcijos atvejų skaičius išaugo iki 463 655, o aukų – iki 7 335.