Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas antradienį viršūnių susitikime Al Uloje pareiškė, kad konflikto šalys išsprendė „visus ginčus“ ir susitarė dėl „visiško diplomatinių santykių atnaujinimo“.

Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Bahreinas ir Egiptas nuo 2017 metų birželio taikė sankcijas Katarui. Jos kaltino Katarą per dideliu artumu Iranui ir radikalioms islamo grupuotėms ir nutraukė ne tik diplomatinius ryšius, bet ir visas transporto jungtis į Katarą. Vyriausybė Dohoje kaltinimus visad neigė.

Kelią įtampos švelninimui Saudo Arabija atvėrė pirmadienio vakarą, kai paskelbė, kad savo sienas ir savo oro erdvę vėl atidaro viename Persijos įlankos pusiasalyje esančiam Katarui.

Antradienį šešios Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos narės – Saudo Arabija, Kataras, Bahreinas, Kuveitas, Omanas ir Jungtiniai Arabų Emyratai – viršūnių susitikime Saudo Arabijos Al Ulos mieste pasirašė susitarimą dėl „solidarumo ir stabilumo“ regione, kad patvirtintų savo suartėjimą su Kataru.

Ir Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al-Thanis pirmą kartą per kelerius metus dalyvavo Persijos įlankos šalių bendradarbiavimo tarybos viršūnių susitikime. Šeichas kasmetinius susitikimus boikotavo nuo diplomatinės krizės pradžios. Antradienį jį oro uoste pasitiko ir apkabino Saudo Arabijos kronprincas Mohammedas bin Salmanas.