Prieš pasirašant susitarimą Saudo Arabijos ir Kataro lyderiai viešai apsikabino.

Saudo Arabija vadovavo šalių, 2017 metų birželį nutraukusių ryšius ir susisiekimą su Kataru, koalicijai, kuri kaltino Dohą pernelyg glaudžiais ryšiais su Iranu ir parama radikalių islamistų grupėms. Kataras šiuos kaltinimus visuomet neigdavo.

Koalicijai priklausiusios Persijos įlankos regiono ir kai kurios kitos valstybės, taip pat Omanas ir Kuveitas, kurie tarpininkavo tarp abiejų ginčo šalių, Saudo Arabijos Ulos mieste pasirašė draugiškų santykių atnaujinimo susitarimą, Rijadui praėjusią naktį vėl atvėrus Katarui sausumos, jūrų ir oro sienas.

„Šiandien labai reikia suvienyti savo pastangas, padėti mūsų regionui ir stoti prieš mus supančius iššūkius, ypač grėsmes, kurias kelia Irano režimo branduolinė ir balistinių raketų programos bei jo planai dėl sabotažo ir naikinimo“, – sakė Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas.

Susitarimo detalės kol kas nepaskelbtos, o analitikai perspėjo, kad bet koks susitarimas gali būti savo pobūdžiu preliminarus, todėl visos priemonės prieš Katarą gali būti panaikintos ne iš karto.

Tačiau šiltas sutikimas, kurį princas Mohammedas surengė Kataro valdytojui šeichui Tamimui bin Hamadui al Thani, apsikabinimas oro uoste ir gyvas pokalbis po jo rodytų reikšmingą proveržį.

Šeichas Tamimas, kuris Saudo Arabijoje lankosi pirmą kartą nuo to laiko, kai kilo krizė, vėliau su kitais lyderiais per Marso kraštovaizdį primenančią Ulą buvo nuvežtas į veidrodžiais dengtą koncertų salę „Maraya“ netoliese esančiame slėnyje.

„Tai pirmieji žingsniai ar pirmoji susitaikymo fazė, po kurios eis kiti žingsniai. Kai kas galėtų neteikti didelės reikšmės šiai pažangai, bet tiesioginio bendravimo atnaujinimas ir žodinių atakų vengimas yra pažanga“, – sakė Kuveito universiteto profesorius adjunktas Baderas al Saifas (Baderas Saifas).

„Kitos valstybės... paseks šiuo pavyzdžiu ir imsis panašių taikinamųjų žingsnių“, – pridūrė jis.

JAV lyderystė

Vašingtonas vis primygtiniau ragino spręsti padėtį, kurią Doha vadino „blokada“. JAV pabrėžia, jog Persijos įlankos regionui reikalinga vienybė, kad būtų izoliuotas Amerikos priešininkas Iranas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris ne kartą lankėsi regiono šalyse, siekdamas užtikrinti susitarimą. Antradienį jis taip pat dalyvavo pasirašant sutartį Uloje.

„Neabejotina, kad Trumpo administracija pareikš laimėjusi dar vieną pergalę“, – sakė Britanijoje įsikūrusio Karališkojo jungtinių tarnybų instituto analitikas Tobias Borckas ir pabrėžė, kad boikote dalyvavusios šalys dar nėra normalizavusios santykių su Kataru.

Kuveito užsienio reikalų ministras Ahmadas Nasseras al Sabahas vėlai pirmadienį per valstybinę televiziją paskelbė, kad „buvo sutarta nuo šio vakaro atverti oro erdvę ir sausumos bei jūrų sienas tarp Saudo Arabijos Karalystės ir Kataro“.

Pasirodžius šioms naujienoms vairuotojai į pietus nuo Dohos esančiame paprastai ramiame kelyje, vedančiame Saudo Arabijos link, spaudė savo automobilių garsinius signalus ir mojavo pro langus, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Priimsime čia visus Saudo Arabijos žmones, o visi katariečiai lankysis Saudo Arabijoje, mes būsime draugai kaip anksčiau, dar geresni“, – sakė tradicinius drabužius vilkėjęs katarietis Hishamas al Hashmi.