Kartu su JAV farmacijos milžine „Pfizer“ vakciną sukūrusi „BioNTech“ pranešė, kad 95 proc. efektyvumas per klinikinius tyrimus buvo pasiektas antrąją vakcinos dozę suleidžiant po 21 d.

Vakcinos efektyvumas ir saugumas nebuvo patikrintas skiepijant pagal kitokį tvarkaraštį“, – teigiama pranešime.

„Nors duomenys rodo, kad žmogus įgauna dalinę apsaugą nuo viruso praėjus vos 12 dienų nuo pirmosios dozės suleidimo, vis dėlto nėra duomenų, kurie įrodytų, jog žmogus yra apsaugotas praėjus daugiau nei 21 d. po pirmosios dozės“, – skelbia įmonė.

Patyrusi vakcinos dozių trūkumą, Danija pirmadienį paskelbė žadanti antrą dozę pradėti leisti praėjus iki šešių savaičių nuo pirmosios dozės, o JK teigė lauksianti net 12 savaičių.

Vokietija taip pat žada antrą skiepijimą pradėti nuo pirmosios praėjus daugiau nei 21 d.

Šalininkai tvirtina, kad pritaikius tokią taktiką bus paskiepyta daugiau žmonių.

„Nors sprendimus dėl alternatyvios dozavimo tvarkos priima vyriausybės, manome, kad apsauga nuo koronaviruso yra sukuriama tik po antrosios vakcinos dozės“, – praneša įmonė ir teigia dėl bet kokių visuomenės sveikatos klausimų ir toliau išlaikysianti dialogą su „reguliuotojais, sveikatos apsaugos pareigūnais ir vyriausybėmis“.

JAV žinyba nepritarė pasiūlymui mažinti vakcinos nuo koronaviruso dozę

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) mano, kad dar per anksti mažinti vakcinos dozę skiepijant nuo koronaviruso. Tai sakoma pirmadienį paskelbtame reguliuotojos pareiškime.

„Mes sekame diskusijas ir pranešimus apie dozių skaičiaus mažinimą, laiko tarpo tarp skiepijimų trumpinimą, dozės mažinimą (iki pusės dozės) arba preparatų maišymą, kad būtų paskiepyta daugiau žmonių. Šie protingi klausimai turi būti svarstomi ir vertinami atliekant klinikinius bandymus, - pažymima tekste. – Šiuo metu keisti FDA patvirtintą dozavimą ir vakcinų naudojimo grafiką yra per anksti, turimi duomenys to nepagrindžia“.

Žinybos atstovų nuomone, pakeitimai neturint atitinkamos informacijos sukeltų grėsmę visuomenės sveikatai.

Amerikiečių imunologas Moncefas Slaoui, vadovaujantis mokslininkams, kurie dalyvauja valstybinėje vakcinos kūrimo ir platinimo programoje, sekmadienį interviu televizijos kanalio CBS pareiškė, jog Jungtinėse Valstijose svarstoma galimybė naudoti tik pusę „Moderna“ kompanijos preparato dozės, kad paspartėtų vakcinacijos procesas ir būtų paskiepyta daugiau gyventojų.

Gruodžio 11 d. JAV Maisto ir vaistų administracija patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo Covid-19. Gruodžio 18 d. FDA leido platinti „Moderna“ kompanijos vakciną.