„Buvo aptarti bendradarbiavimo kovojant su koronaviruso pandemija klausimai, akcentuojant galimas bendros vakcinų gamybos perspektyvas“, – rašoma Kremliaus pranešime.

„Sutarta toliau tęsti kontaktus šiuo klausimu tarp abiejų šalių sveikatos apsaugos ministerijų ir kitų profilinių struktūrų“, – priduriama pranešime.

Kremliaus spaudos tarnyba taip pat nurodė, kad lyderiai per pokalbį aptarė „ir kai kuriuos Ukrainos vidaus konflikto sureguliavimo aspektus, pirmiausia – dėl Minsko „priemonių komplekso“ ir „Normandijos ketverto“ viršūnių susitikimuose pasiektų susitarimų įgyvendinimo“.

Pastarąjį kartą V. Putinas ir A. Merkel telefonu kalbėjosi gruodžio 7 dieną. Tąsyk, remiantis Rusijos prezidento spaudos tarnybos išplatintu pranešimu, lyderiai aptarė padėtį Kalnų Karabache ir Ukrainos rytuose, taip pat dvišalių santykių darbotvarkę, įskaitant abiejų šalių sveikatos apsaugos ministerijų kontaktus vakcinų nuo COVID-19 klausimais.

Vokietijos vyriausybės spaudos tarnyba po to pokalbio savo ruožto informavo, kad A. Merkel ir V. Putinas, be padėties Kalnų Karabache ir Ukrainos rytuose aptarimo, taip pat palietė rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo temą.

44 metų A. Navalnas pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą rugpjūtį. Lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, jis buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po poros dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Laboratorijų Vokietijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje, taip pat Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, jog Kremliaus kritiko organizme buvo sovietų mokslininkų sukurtos kovinės medžiagos „Novičiok“ pėdsakų.

Rusijos valdžia kategoriškai neigia bet kokį savo vaidmenį šiame apnuodijime.