Visose Jungtinėse Valstijose šiuo metu ligoninėse COVID-19 sergančiųjų skaičius didžiausias nuo pat pandemijos pradžios ir nepaliauja augęs ir toliau.

Iš viso sekmadienį į šalies ligonines paguldyti 125 tūkst. 544 COVID-19 sergantieji, o tai, anot „Covid Tracking Project“, yra naujas labai liūdnas rekordas. 100 tūkst. pacientų per dieną riba perkopta jau prieš daugiau nei mėnesį, rašo cnn.com

Naujų susirgimų skaičius nepaliaujamai auga nuo pat Padėkos dienos, Kalėdų ir Naujųjų metų įtaką atvejams dar pamatysime. Sekmadienį JAV naujuoju koronavirusu sergančiųjų bendras skaičius siekė 20,4 mln., mirė mažiausiai 350 tūkst., teigiama Johnso Hopkinso universiteto duomenų bazėje.

Virusas neaplenkia ir ligoninių personalo. Vienoje Kalifornijos ligoninėje kilo protrūkis (galimai susijęs su pripučiamu kalėdiniu kostiumu), susargdinęs mažiausiai keturiasdešimt žmonių.

Sveikatos priežiūros ekspertai nerimauja, kas nutiks, jeigu infekcijų skaičiai ir toliau augs.

„Jeigu sulauksime dar vieno šuolio, mūsų sveikatos priežiūros sistemai gresia griūtis. Mes, dirbantys ligoninėse, tam negalime užkirsti kelio. Galime tik reaguoti. Tik visuomenė turi galią sustabdyti šią beprotybę, pradėję paisyti ribojimų“, – teigia Los Andželo apygardos universiteto Kalifornijos medicinos centro vyriausiasis gydytojas Bradas Spellbergas.

Atvejų augimas trikdo ir vakcinavimo procesams, sekmadienį situaciją pakomentavo JAV vyriausiasis chirurgas Jerome‘as Adamsas. Kadenciją baigiančio prezidento Donaldo Trumpo administracija atsakomybę dėl skiepų permetė valstijoms ir vietos partneriams, tačiau jie dėl sudėtingos situacijos jaučiasi surištomis rankomis.

„Jeigu klausiate, kas nepavyko, turite suprasti, kad šiuo metu aktyviai plintantis virusas visus mūsų pajėgumus iš esmės nukreipia testavimui, tad vakcinavimo procesas stoja. Svarbu suprasti, kad ką tik praėjo šventės, buvo mažiau dirbančiųjų sveikatos apsaugos ir priežiūros įstaigose. Gera žinia ta, kad situacija sparčiai gerėja, už tai turime būti dėkingi savo partneriams valstijose“, – teigia J. Adamsas.