Irano valstybinė žiniasklaida pirmadienį pranešė, kad Fordo požeminiame komplekse uranas pradėtas sodrinti iki 20 proc. lygio, smarkiai viršijančio 2015 metų susitarimu dėl Teherano branduolinės programos nustatytą ribą.

B. Netanyahu pranešime sakoma, kad šio žingsnio „negalima paaiškinti niekaip kitaip, tik toliau siekiamais realizuoti ketinimais išplėtoti karinę branduolinę programą“.

„Izraelis neleis Iranui gamintis branduolinių ginklų“, – perspėjo jis.

Izraelis, daugelio ekspertų laikomas vienintele branduolinių ginklų turinčia Vidurio Rytų regiono valstybe, seniai tvirtina, kad Teheranas siekia susikurti atominį arsenalą ir kad Iranas siekia sunaikinti žydų valstybę.

B. Netanyahu jau seniai ir karštai pasiako prieš 2015 metų sutartį, sudarytą Irano ir galingųjų šalių. Pagal šį susitarimą, vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), numato tarptautinių sankcijų sušvelninimą mainais į Irano civilinės branduolinės programos apribojimus.

Tačiau 2018 metais JAV prezidentas Donaldas Trumpas vienašališkai išvedė savo šalį iš šios sutarties ir grąžino skaudžias ekonomines sankcijas Teheranui. Iranas savo ruožtu ėmėsi palaipsniui mažinti savo į įsipareigojimus pagal JCPOA.

ES: Irano vykdomas sodrinimas kelia pavojų daugiašaliam susitarimui

Europos Sąjunga pirmadienį perspėjo, kad Irano veiksmai dėl urano sodrinimo iki 20 proc. lygio būtų „žymus atsitraukimas“ nuo Teherano įsipareigojimų pagal 2015 metų susitarimą dėl iraniečių branduolinės programos.

ES atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas) sakė, kad Briuselis palauks Jungtinių Tautų Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) direktoriaus informacijos, kuri turi būti pateikta vėliau pirmadienį, o tada spręs, kokių veiksmų imtis.

Kiek anksčiau Irano vyriausybės atstovas sakė, kad Šachido Alimohammadi sodrinimo komplekse Fordo vietovėje prasidėjo iki 20 proc. sodrinto urano „gamybos procesas“.

Tai gerokai aukštesnis sodrinimo lygis nei 3,67 proc., numatytas daugiašaliame Bendrame išsamių veiksmų plane (JCPOA), numatančiame Irano branduolinės veiklos apribojimus.

„Jei šis pranešimas bus įgyvendintas... tai reikš žymų atsitraukimą nuo Irano... įsipareigojimų pagal JCPOA“, – žurnalistams sakė P. Stano.

Pasak jo, tai sukeltų „rimtų padarinių dėl branduolinių [ginklų] neplatinimo“.

Pagal JCPOA Iranas sutiko apriboti savo branduolinę programą mainais į kitų susitarimo dalyvių sankcijų sušvelninimą.

Jungtinės Valstijos pasitraukė iš susitarimo, bet ES ir kitos dalyvės – Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Rusija ir Kinija – toliau jo laikėsi.

TATENA atstovas Vienoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad agentūra stebėjo veiklą Fordo objekte ir kad generalinis direktorius Rafaelis Grossi vėliau pirmadienį pateiks ataskaitą TATENA valstybėms narėms.

P. Stano sakė, kad Briuselis lauks šios ataskaitos, o tada spręs.

„TATENA yra pripažintas nepriklausomas Irano branduolinės programos stebėsenos ir tikrinimo autoritetas. Jos vertinimais grindžiame savo sprendimus ir veiksmus“, – nurodė jis.