„Mūsų pajėgų [laivynas] šį rytą sulaikė Pietų Korėjai priklausantį laivą“, – sakoma Revoliucinė gvardijos interneto svetainėje „Sepahnews“.

„Šis tanklaivis plaukė iš Saudo Arabijos Džubailio uosto ir buvo sulaikytas dėl kartotinių jūrų aplinkos įstatymų pažeidimų“, – sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad tai su Pietų Korėjos vėliava plaukiojantis laivas „Hankuk Chemi“, gabenantis 7,2 tūkst. t „naftos chemijos produktų“.

Naujienos apie laivo sulaikymą pasirodė regione vėl padidėjus įtampai ir Iranui minint jo svarbaus generolo Qasemo Soleimani nužudymo per JAV drono smūgį 2020-ųjų sausį pirmąsias metines.

Teheranas pirmadienį taip pat paskelbė pradėjęs urano sodrinimo iki 20 proc. procesą savo požeminiame Fordo komplekse. Šis pranešimas iškart sukėlė tarptautinį susirūpinimą.

„Hankuk Chemi“ buvo sulaikytas Hormozgano provincijos laivybos organizacijos prašymu ir pagal provincijos prokuroro orderį, nurodė „Sepahnews“.

Areštuoti įgulos nariai yra iš Pietų Korėjos, Indonezijos, Vietnamo ir Mianmaro, nurodė Revoliucinė gvardija, bet daugiau detalių nepateikė.

„Sepahnews“ paskelbtoje nuotraukoje matyti prie tanklaivio plaukiantys trys kateriai ir patrulinis laivas.

Revoliucinės gvardijos pareiškime nenurodoma, kur tanklaivis buvo sulaikytas ir kur nukreiptas.

Britų laivybos organizacija „UK Maritime Trade Operations“ (UKMTO) pranešė, kad Hormūzo sąsiauryje anksti pirmadienį įvyko „kontaktas“ tarp vieno prekinio laivo ir Irano pareigūnų, dėl kurio laivas „pakeitė kursą“ ir pasuko „į Irano vandenis“.

Naujienų agentūra „Fars“ anksčiau pranešė, kad „korėjiečių laivas buvo sulaikytas Persijos įlankoje Revoliucinės gvardijos jūrų pajėgų ir nukreiptas į šalies uostus“.

„Šis tanklaivis plaukioja su Pietų Korėjos vėliava ir buvo sulaikytas dėl taršos naftos produktais bei keliamos grėsmės aplinkai“, – pridūrė agentūra, kuri laivo pavadinimo nenurodė.

2019 metų liepą Revoliucinė gvardija strateginę reikšmę turinčiame Hormūzo sąsiauryje, per kurį keliauja penktadalis pasaulyje išgaunamos naftos, sulaikė su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantį tanklaivį „Stena Impero“, kuris esą rėžėsi į žvejų laivą. Po dviejų mėnesių tanklaivis buvo paleistas.

Tais metais iraniečiai sulaikė dar mažiausiai šešis laivus dėl įtariamos degalų kontrabandos.

Jungtinėms Valstijoms 2018-aisiais pasitraukus iš daugiašalės sutarties dėl Irano branduolinės programos ir suintensyvinus „maksimalaus spaudimo“ Teheranui kampaniją, Persijos įlankoje tvyro didelė įtampa.

Pastaraisiais metais šiame regione būta paslaptingų išpuolių prieš laivus, dronų numušimų, tanklaivių sulaikymų.

Iranui sulaikius „Hankuk Chemi“ Seulas išsiuntė karinio jūrų laivyno kovos su piratavimu junginį į Persijos įlanką, pirmadienį paskelbė Pietų Korėjos Gynybos ministerija.

„Gynybos ministerija nedelsdama išsiuntė junginį „Cheonghae“ į vandenis netoli Hormūzo sąsiaurio,... gavusi pranešimą apie situaciją dėl [to, kad] Iranas sulaikė mūsų komercinį laivą“, – sakoma ministerijos pareiškime.