„Tai vis dar yra gelbėjimo operacija“, – sakė policijos operacijos vadovas Rogeris Pettersenas.

Nepaisant šalčio, gelbėtojai mano, kad vis dar įmanoma rasti nelaimę išgyvenusių žmonių, pridūrė jis.

Asko kaime, esančiame 25 km atstumu į šiaurės rytus nuo sostinės Oslo, trečiadienio paryčiais nuslinko purvo nuošliauža ir įgriuvo žemė. Mažiausiai 10 žmonių buvo sužeisti po to, kai nuošliauža sugriovė devynis namus. Daugiau nei 1 000 žmonių buvo evakuoti iš nelaimės vietos.

Medikų komandos vadovas Halvardas Stave'as tikino, kad dingę žmonės galėjo išgyventi oro kišenėse, kurios atsirado sugriuvusiuose pastatuose, todėl „jos turi būti apieškotos prieš nutraukiant paieškos operaciją“.

Tarp septynių nuošliaužos aukų yra ir dvejų metų mergaitė bei jos 40-ies metų amžiaus tėvas.

„Tebevykdome gelbėjimo operaciją, o tai reiškia, kad manome, jog vis dar galima rasti gyvų likusių žmonių“, – žurnalistams sakė paieškos operacijos vadovas Rogeris Pettersenas.

Nuošliaužai nušlavus devynis pastatus, su žeme ir sniegu susimaišusius griuvėsius naršantys gelbėtojai lig šiol aptiko septynių žmonių kūnus. Tarp aukų yra dvimetė mergaitė ir jos tėvas.

„Šaltis, žinoma, nelengvina mūsų užduoties“, – pirmadienį per spaudos konferenciją pareiškė medikų komandos vadovas Halvardas Stave.

„Kol yra oro kišenių žemės masėse, kur galėjo būti dingusieji, įmanoma, kad jie liko gyvi“, – pridūrė H. Stave.

Policija anksčiau paskelbė 10 dingusių asmenų vardus. Aštuoni jų yra suaugusieji, kiti du – dvejų ir 13 metų vaikai. Tarp dingusiųjų buvo ir 49 metų Lietuvos pilietė Rasa Lasinskienė.

Per nuošliaužą taip pat nukentėjo 10 žmonių, o dar daugiau nei 1 000 buvo evakuoti iš Jerumo savivaldybės.

Paieškos atsinaujino anksti pirmadienį, padarius pertrauką naktį, kad pagerėtų sąlygos dirbti dresuotiems šunims.

Tragedijos vietoje sekmadienį apsilankė akivaizdžiai susijaudinęs karalius Haraldas.

„Man sunku rasti žodžių, nes tai visiškai siaubinga, – po vizito sakė jis. – Šis baisus įvykis paveikė mus visus. Užjaučiu visus jus, pradedančius naujus metus liūdesiu ir nežinia.“

Trečiadienį Aske apsilankiusi premjerė Erna Solberg pažymėjo, jog ši purvo nuošliauža buvo „viena didžiausių“ Norvegijos istorijoje.

Vietos gyventojai šalia tragedijos vietos degino žvakeles.

Purvo nuošliauža susidarė vietoje, kur esama Norvegijoje ir Švedijoje pasitaikančio slankiojo molio, galinčio suskystėti veikiant stipriai išorinei jėgai.

Vis tik tikimybė, kad regione nuslinks dar viena panaši nuošliauža, yra menka, nurodo Norvegijos vandens ir energijos išteklių direkcija.