Įraše aptarinėjamas sprogmenų ir nuodų panaudojimas, tačiau atakos, apie kurias kalbama, įgyvendintos nebuvo. Garso įrašas buvo padarytas 2012 metų balandžio mėnesį vykusio susitikimo metu. V. Zaicevas girdimas duodantis nurodymus KGB „Alfa“ daliniui ir teigia, kad A. Lukašenka laukia operacijų įvykdymo.

Baltarusijos KGB taip pat planavo žuralisto Pavelo Šeremeto nužudymą. Vyras 2016 metais žuvo Ukrainoje sprogus bombai automobilyje.

Žurnalisto P. Šeremeto laidotuvės

Paviešintame garso įraše, kurį galima pilną išklausyti euobserver.com svetainėje, girdima, kad rengiami pasikėsinimai į tris taikinius Vokietijoje.

„Prezidentas [A. Lukašenka] laukia šių operacijų“, – 2012 m. balandžio 11 d. maždaug 8.45 val. Minsko Nepriklausomybės aveniu esančiame savo biure ištarė KGB vadas Vadimas Zaicevas. Šie žodžiai nuskambėjo per susitikimą, kurio garsą pavyko slapta įrašyti ir per patikimą programą persiųsti į „EUobserver“.

Tai buvo V. Zaicevo susitikimas su žmonėmis iš KGB „Alfa“ grupės – elitinio kovos su terorizmu dalinio.Dar konkrečiau, V. Zaicevas instruktavo pareigūnus iš „Alfa“ grupės 7-ojo skyriaus – slaptosios darbo grupės, paties V. Zaicevo suburtos kovai su politiniais režimo priešais.

V. Zaicevas kalbėjo apie trijų į Vokietiją emigruoti priverstų asmenų nužudymą. Tie asmenys – tai Olegas Alkajevas (buvęs Baltarusijos kalėjimo direktorius), Vladimiras Borodačius (buvęs pulkininkas) ir Viačeslavas Dudkinas (buvęs kovos su korupcija vadas).

Remiantis V. Zaicevo pasakytais žodžiais, A. Lukašenka pervedė „daugiau nei 1,5 mln. dolerių [1,2 mln. eurų] į specialią sąskaitą“, skirtą neoficialioms tokio tipo operacijoms, ir norėtų „pamatyti kokius nors rezultatus“.

Buvo prisakyta, kad Vokietijoje neturi likti jokių KGB veiklos pėdsakų.

„Svarbu, kad niekas net nepagalvotų apie KGB“, – pasakė V. Zaicevas.

„Aišku, kaip galime nuskandinti arba nušauti. Tai yra aišku. Bet kaip surengti atsitiktinį sprogimą, kaip sukelti gaisrą nepaliekant pėdsakų, įvykdyti žmogžudystę ar kažką panašaus, yra neaišku“, – kalbėjo jis.

KGB pareigūnai aptarė ir Baltarusijoje gimusio žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymą. Tuo metu jis gyveno Rusijoje.„Turime galvoti apie P. Šeremetą, kelianti ypač daug problemų“, – girdėti V. Zaicevo balsas 2012 metų įraše.

A. Lukašenkos saugumo vadas norėjo, kad P. Šeremeto nužudymas būtų suprastas kaip konkreti žinutė.

„Padėsime [bombą] ir t. t. ir ta prakeikta žiurkė išlakstys gabalais – kojos į vieną pusę, rankos – į kitą. Jeigu atrodys, kad priežastys natūralios, žmonės taip negalvos“, – pasakė V. Zaicevas.

Remiantis taip pat portalui „EUobserver“ nutekinta informacija iš slaptos KGB žvalgybos ataskaitos, baltarusiai ėmė stebėti P Šeremeto veiklą Maskvoje.

Vėliau, 2016 m. liepos 20 d., šis žurnalistas buvo nužudytas Kijeve. Tai, kad buvo užminuotas automobilis, verčia prisiminti makabriškus V. Zaicevo žodžius.

Ši informacija pasiekė viešumą kaip tik dabar, kai A. Lukašenka vis griežtesnėmis priemonėmis bando užgniaužti Baltarusijoje tebesitęsiantį prodemokratinį judėjimą, rašo euobserver.com.

Tai, kad pavyko perimti žvalgybos vado pokalbius, aišku, byloja apie šio pareigūno kompetencijos stoką, be to, gerokai kompromituoja A. Lukašenkos režimą apskritai.

Jokių akivaizdžių manipuliavimo garsu pėdsakų

Įrašą iš V. Zaicavo kabineto ir nutekintą P. Šeremeto stebėjimo ataskaitą iš pradžių gavo baltarusių opozicijos aktyvistas Iharis Makaras, kuris juos perdavė „EUobserver“.

„Skamba kaip tas pats vyrukas (V. Zaicavas)“, – ištyręs „EUobserver“ turimą garso įrašą padarė išvadą vienos NATO valstybės žvalgybos tarnybos atstovas.

Garso įrašas yra pernelyg prastos kokybės techniniu požiūriu, kad būtų galima atlikti biometrinę „kalbėtojo atpažinimo analizę“, nurodė JAV Kolorado universiteto Nacionalinio žiniasklaidos kriminalistikos centro direktorius Catalinas Grigorasas, kuris taip pat ištyrė nutekintą įrašą.

Jis buvo bent kartą redaguotas, tikriausiai norint ištrinti skaitmeninį parašą, pagal kurį būtų įmanoma nustatyti asmenį KGB, kuris paliko įrašymo įrenginį V. Zaicavo kabinete, „EUobserver“ sakė C. Grigorasas, pridūręs, kad įraše neaptiko jokių akivaizdžių „manipuliavimo garsu pėdsakų“.

I. Makaras savo ruožtu „EUobserver“ sakė: „Esu pasiruošęs liudyti teisme, kad šis slaptas įrašas yra autentiškas ir kad jame kalbantis asmuo yra Zaicavas.“

„Esu pasirengęs rizikuoti savo gyvybe, kad [Baltarusijos] žmonės galėtų būti laisvi, padėti nugriauti šį Lukašenkos režimą“, – sakė jis.

Planai dėl politinių žmogžudysčių Vokietijoje nebuvo įgyvendinti, o V. Zaicavas 2012-ųjų lapkritį paliko KGB. Dabar jis vadovauja Baltarusijos transliuotojui „Cosmos TV“. Su juo susisiekti „EUobserver“ nepavyko.

„Prezidentas laukia šių operacijų“, – savo kabinete Minske 2012-ųjų balandžio 11-ąją tuometinis Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas Vadzimas Zaicavas pareiškė „Alfa“ grupės nariams, rodo slapta padarytas garso įrašas.

Kaip pažymi „EUobserver“, V. Zaicavo įkurtas „Alfa“ grupės 7-asis departamentas turėjo taikytis į režimo politinius priešus.

Minimame įraše V. Zaicavas kalbėjo apie trijų į Vokietiją pasitraukusių baltarusių – buvusio Baltarusijos kalėjimo viršininko Aleho Alkajevo, buvusio specialiųjų pajėgų brigados vado Vladzimiro Baradačiaus ir antikorupcinės agentūros buvusio vadovo Viačaslavo Dudkino – nužudymą.

„Man svarbu, kad niekas nė nepagalvotų apie KGB, – kalbėjo V. Zaicavas. – Aišku, kaip galėtume ką nors nuskandinti ar nušauti [...] Bet kaip sukelti sprogimo galimybę, kaip nepaliekant pėdsakų sukelti padegimą, nužudymą ar kažką panašaus – neaišku.“

Viena iš jo idėjų buvo surasti „profesionalą ar automobilių mechaniką, kuris tai padarys taip, kad joks... ekspertas [Vokietijoje] nesupras, kad automobilis buvo tyčia iš anksto sugadintas ir kodėl jis nuvažiavo nuo kelio“, sakė jis nutekintame garso įraše.

„Yra vienas chemikas mėgėjas, teigiantis, kad jis gali pagaminti bet kokias chemines medžiagas. Jūs netgi galite pasakyti jam žmogaus ūgį ir svorį, ir jis gali juos paruošti bet kam“, – tame įraše sakė vienas neįvardytas KGB pareigūnas, o V. Zaicavas savo ruožtu nurodė jam: „Eik ir surask šį žmogų [chemiką], tada paruošk viską.“

Be, to, KGB kalbėjo ir apie Baltarusijoje gimusio žurnalisto Pavelo Šeremeto nužudymą. Jis tuo metu gyveno Rusijoje. 2016 metų liepos 20-osios ryte Kijevo centre buvo susprogdintas automobilis, kuriame buvo P. Šeremetas. Žurnalistas mirė vietoje. Jo nužudymo kaltininkai dar nesurasti.

Sekmadienį žmonės vėl rinkosi protestuoti

Įvairiuose Minsko rajonuose sekmadienį vyko protesto akcijos prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą dar vienai kadencijai.

Pasak liudininkų, nuo sekmadienio ryto Baltarusijos sostinės gyvenamuosiuose rajonuose rinkosi protestuotojų kolonos. Demonstracijų dalyviai su baltai raudonai balta simbolika skanduoja „Tegyvuoja Baltarusija!“, „Neužmiršim, neatleisim“, „Tikim, galim, nugalėsim!“.

Protestas Minske

Be to, vienas iš protestų buvo surengtas prie Baltarusijos valstybinio universiteto Žurnalistikos fakulteto. Protestuotojai taip išreiškė paramą sulaikytiems žurnalistams.

Kaip pranešta, per Naujųjų metų šventes Baltarusijos milicija budi sustiprinto režimo sąlygomis ir yra pasirengusi užgniaužti protestus.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.