„Kol kas nėra racionalaus pagrindo užsakyti šį rusišką produktą, kurio segmente yra pigesnių, efektyvesnių ir patikimesnių vakcinų“, – sekmadienį pareiškė jis.

A. Žumadilovas pabrėžė, jog vektorinių vakcinų, tokių kaip pirmoji Rusijos sukurta vakcina kandidatė „Sputnik V“, segmente konkurencija didelė.

„18 gamintojų visame pasaulyje yra tam tikroje [vakcinos] kūrimo stadijoje. Tarp jų yra tokie gerbiami tarptautinės farmacijos rinkos dalyviai kaip „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“ ir kiti. Tuo pačiu metu „AstraZeneca“ jau turi leidimą platinti savo vakciną keliose šalyse, įskaitant JK“, – teigė jis.

„Sputnik V“ vakcinos klinikiniai tyrimai baigti ar tęsiami Rusijoje, Baltarusijoje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Venesueloje, Indijoje ir kai kuriose kitose valstybėse.

Rusija giriasi, kad „Sputnik V“ yra „pirmoji pasaulyje registruota vakcina nuo COVID-19“; priežiūros institucijos suteikė leidimą ją platinti dar rugpjūčio pradžioje. Tą žingsnį kritikavo tarptautiniai ekspertai, atkreipę dėmesį, jog vakcina tuo metu buvo išbandyta tik su keliomis dešimtimis žmonių.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šia vakcina nesiskiepija, praėjusį mėnesį pareiškęs, jog kol kas ji neskirta jo amžiaus žmonėms.