Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (CENI) duomenimis, kadenciją baigiančio prezidento Mahamadou Issoufou bendražygis per praėjusį savaitgalį įvykusius rinkimus surinko 39,33 proc. balsų.

Vasario 20 dieną vyksiančiame antrajame rinkimų ture M. Bazumas susigrums su eksprezidentu Mahamane'u Ousmane'u, užsitikrinusiu 16,99 proc. rinkėjų palaikymą šioje džihadistų sukilimo apimtoje Vakarų Afrikos šalyje.

Trečioje ir ketvirtoje vietoje atsidūrė buvę ministrai pirmininkai Seini Oumarou ir Albade Abouba, atitinkamai gavę 8,95 proc. ir 7,07 proc. balsų.

Anot CENI, rinkėjų aktyvumas siekė 69,67 proc. – tai reiškia, kad iš 7,4 mln. registruotų rinkėjų savo valią pareiškė 5,2 milijono.

Tiek vidaus reikalų, tiek užsienio reikalų ministro poste dirbęs 60 metų M. Bazoumas per rinkimų kampaniją žadėjo pagerinti saugumo padėtį ir švietimo sistemą. Jis tikėjosi laimėti rinkimus jau per pirmą turą.

M. Bazumo bendrapartiečiai iš Nigerio demokratijos ir socializmo partijos (PNDS) taip pat pirmauja tuo pačiu metu vykusiuose parlamento rinkimuose. Dabar sprendžiama, kam atiteks 80 iš 165 mandatų, taip pat kaip bus paskirstytos penkios etninėms mažumoms rezervuotos vietos.

Ši buvusi Prancūzijos kolonija tikisi pirmąkart išvysti taikų prezidento valdžios perdavimą.

Tačiau rinkimų kampaniją aptemdė nestabilumas, šalį dviem frontais puolant džihadistams – pietvakarių pasienyje su Maliu ir šalia pietrytinės sienos su Nigerija.

Nigeryje per pastaruosius penkerius metus dėl smurto mirė šimtai žmonių, o dar šimtai tūkstančių paliko savo namus.

M. Issoufou, kuris buvo išrinktas 2011-aisiais po ankstesniais metais įvykdyto vėliausio valstybės perversmo, savanoriškai traukiasi iš pareigų, išdirbęs dvi penkerių metų kadencijas.

Sakydamas kalbą per Naujųjų metų radijo laidą, jis įvykusį balsavimą pasveikino kaip „naują sėkmingą mūsų šalies demokratinės istorijos puslapį“.

Prieš 60 metų nepriklausomybę nuo Prancūzijos atgavusį Nigerį nuo to laiko tebekrečia nestabilumas. Remiantis JT Žmogaus raidos indeksu, ši valstybė taip pat yra viena skurdžiausių pasaulyje.