Rengiantis šiai kampanijai buvo suvedami duomenys į preparatų pristatymo stebėjimo interneto platformą, taip pat buvo išbandomas vakcinų saugojimas šaltuosiuose sandėliuose ir transportavimas, nurodoma Sveikatos apsaugos ministerijos pareiškime.

Tokios didžiulės pastangos dedamos praėjus dienai po vyriausybės ekspertų susitikimo, per kuri buvo nagrinėjamos potencialios vakcinos kandidatės, įskaitant daugiausiai vilčių teikiančią „Covishield“, sukurtą Oksfordo universiteto ir JK įsikūrusios vaistų gamintojos „AstraZeneca“.

Vakcinavimo programa Indijoje turėtų prasidėti po kelių dienų, kai farmacijos priežiūros tarnyba patvirtins vakciną.

Pradiniame etape vyriausybė planuoja imunizuoti 300 mln. gyventojų. Pirmieji bus skiepijami sveikatos priežiūros specialistai, policininkai, kariai, taip pat keliomis ligomis sergantys asmenys ir vyresni nei 50 metų piliečiai.

Manoma, kad vyriausybė iš pradžių pasitelks pasaulio didžiausios vakcinų gamybos kompanijos „Serum Institute of India“ gaminamą vakciną. Ši bendrovė įsipareigojo „AstraZeneca“ užsakymu pagaminti 1 mlrd. dozių besivystančioms šalims, įskaitant Indiją. Gamintoja paprašė indų vaistų agentūrą skubos tvarka patvirtinti preparatą, kad jį būtų platinti šalyje.

Taip pat nagrinėjami JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir indų gamintojos „Bharat Biotech“ prašymai patvirtinti jų sukurtą vakciną.

„Serum Institute of India“ preparatas, kitaip nei kai kurie kiti skiepai, nereikalauja itin šaltų sandėliavimo sąlygų – jis gali būti laikomas paprastuose šaldytuvuose. Dėl šios priežasties ši vakcina yra daug žadanti kandidatė – ne tik Indijai, bet ir kitoms besivystančioms valstybėms.

Indų sveikatos apsaugos ministras Harshas Vardhanas šeštadienį tikrino pasirengimą vakcinavimo vajui vienoje valstybinėje ligoninėje Naujajame Dalyje, ragindamas visuomenę netikėti skiepų priešininkų skleidžiamais gandais.

„Tvirtindami vakciną nepažeisime jokių protokolų“, – patikino jis žurnalistus.

Sostinėje dirbanti sveikatos priežiūros specialistė Pooja Moriya, tapsianti viena pirmųjų, kam bus suleistas skiepas, sakė, kad ligoninės darbuotojai dalyvavo keliuose susitikimuose, skirtuose vakcinai aptarti.

„Mūsų viršininkai pasakė mums nieko nebijoti“, – pridūrė P. Moriya.

Indijoje lig šiol nustatyta daugiau nei 10,3 mln. užsikrėtimo koronavirusu atvejų – daugiausiai pasaulyje po Jungtinių Valstijų. COVID-19 Indijoje pareikalavo daugiau nei 149 tūkst. žmonių gyvybių.